Kinderrechtendag:NDP-jongeren benadrukken recht op participatie

Comparant Ronny ‘Kleine’ Rattan aangehouden
november 20, 2013
Wesje geëerd op volgende Dobru Neti
november 20, 2013
Show all

Kinderrechtendag:NDP-jongeren benadrukken recht op participatie

De NDP-jongeren leggen vandaag 20 november 2013, ‘de internationale dag voor de rechten van het kind’, de nadruk op het recht op participatie van het kind, volgens artikel 12 en 13 van het Kinderrechtenverdrag. Een markant moment voor de beleving van kinderrechten en dit recht in het bijzonder was in 1996 bij de installatie van een Nationale Jeugd en Jongeren Raad door de toenmalige president Jules A. Wijdenbosch.

 

Deze visie over jongerenparticipatie is nu uitgegroeid naar een jongeren inspraakorgaan: ‘Het Nationaal Jeugdparlement’, waarmee kinderen en jongeren de ruimte krijgen om duurzame beleidsvraagstukken die met hen te maken hebben met beleidsmakers te bespreken. Wij juichen de vele inspanningen van de regering toe om jongerenparticipatie op nationaal, regionaal en internationaal niveau te vergroten. Een grootse beleving hiervan zijn de aanstaande verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement, op 10 december 2013.

 

Daarnaast het ondersteunen en faciliteren van de Caricom en UN MDG jeugdambassadeurs en hun korpsen en het pas gehouden jongeren Unasur- congres. Onze president Z.E. Desi Bouterse heeft zich als portfoliohouder van de jeugd in Caricom en voorzitter van Unasur, nationaal en regionaal sterk geprofileerd en ingezet voor de verdere ontwikkeling van de jeugd van en buiten Suriname. Suriname geeft hiermee belangrijke signalen aan de regio en wereld over het beleven van jongerenparticipatie op beleidsniveau.

 

De NDP-jongeren staan ook stil bij de vele uitdagingen die kinderen hebben binnen opvanginstellingen, in strafinrichtingen, geestelijk en lichamelijk misbruikte kinderen en zij die hun recht op onderwijs moeten ontberen. Wij doen hierbij een oproep op alle instanties die daartoe geroepen zijn serieus aandacht aan deze jongeren in kwetsbare posities te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.