Kerry bekritiseert Trump voor bellen met Taiwan

Italiaanse premier Renzi kondigt aftreden aan na verlies referendum
december 5, 2016
VN rekent op recordbedrag van 21 miljard euro voor humanitaire hulp
december 5, 2016
Show all

Kerry bekritiseert Trump voor bellen met Taiwan

John Kerry, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de VS, heeft gewaarschuwd dat toekomstig president Donald Trump advies moet inwinnen bij experts voordat hij andere staatshoofden belt. Kerry deed zijn uitlatingen nadat Trump eerder deze week telefonisch contact had met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Er was sinds 1979 niet meer op dit niveau contact geweest tussen de twee landen.

Het baart de huidige minister van Buitenlandse Zaken zorgen dat Trump en zijn team nog geen enkel contact met adviseurs van het ministerie hebben gezocht om te praten over het Amerikaanse buitenlandse beleid. Washington verbrak in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte ze juist aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet. Volgens Trumps transitieteam, dat hem voorbereidt op zijn tijd in het Witte Huis, spraken de twee leiders over “de nauwe banden tussen de de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid”.

De opvallende actie van Trump is niet in goede aarde gevallen bij de autoriteiten in China. Die zijn sinds president Jimmy Carter in 1979 het zogenoemde één-China-beleid als uitgangspunt nam, gewend om als het enige China officiële betrekkingen te onderhouden met Washington. Ondanks het gebrek aan formele betrekkingen is Washington de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

Comments are closed.