‘JUSPOL KAN UIT MILJOENENPOT EUROPESE UNIE PUTTEN’

Regering verkoopt soevereiniteit land aan IMF’
mei 31, 2016
Witte Huis afgesloten door Secret Service na incident bij ingang
mei 31, 2016
Show all

‘JUSPOL KAN UIT MILJOENENPOT EUROPESE UNIE PUTTEN’

De Europese Unie (EU) heeft een pot van 44 miljoen euro waaruit Suriname kan putten om het justitieel apparaat te versterken. “Ik ben vastberaden om ons hiervan het onderste uit de kan te laten halen”, benadrukt minister Jennifer van Dijk-Silos, van Justitie en Politie (Juspol) in gesprek met de Ware Tijd. Ze was vorige maand op een mensenrechtenconferentie van de Verenigde Naties in Genève, Zwitserland toen ze hoorde over de bereidwilligheid van de EU om fors te investeren in het “verhogen van het niveau van het justitieel gebeuren in Suriname”.

“Wij zijn reeds bezig om over de hele linie na te gaan welke projecten bij de EU ingediend kunnen worden voor financiering, vanaf drugsbestrijding tot Rechterlijke Macht, het Korps Politie Suriname, Bureau Familie Rechterlijke Zaken en de misdaadpreventie onder jongeren. Het is veel geld, vandaar dat ik besloten heb om over de hele linie de mogelijkheden te bekijken”, legt de bewindsvrouw uit.

In Genève had ze reeds gesproken met de EU-commissaris voor Justitie. Ze heeft deze week een gesprek met de niet-residerende EU-ambassadeur voor Suriname over projecten die al zijn voorbereid. Ze worden vervolgens ingediend voor goedkeuring. Ook met Nederland wordt de samenwerking op justitieel gebied versterkt, zegt van Dijk-Silos.

Tussen 2012 en 2015 heeft Suriname wel tienduizenden euro’s, die het voormalige moederland beschikbaar stelde voor de drugsbestrijding, grotendeels laten liggen. Het gaat om 200.000 euro, waarvan Suriname slechts 30.000 heeft gebruikt in drie jaren tijd. Dit blijkt uit jaarverslagen van diverse ministeries in Nederland. Desondanks spreekt zowel Nederland als Van Dijk-Silos van een goede samenwerking op justitieel gebied. Ze ondersteunen Suriname’s team ‘Bestrijding Internationale Drugssmokkel’, trainen medewerkers en stellen drugshonden en bagagescans beschikbaar.

Comments are closed.