Japan en EU sluiten vrijhandelsdeal

Betogers bestormen parlementsgebouw Venezuela
juli 6, 2017
EU en Japan dreigen Noord-Korea met meer sancties
juli 6, 2017
Show all

Japan en EU sluiten vrijhandelsdeal

Japan en Europa gaan handelsbarrières uit de weg ruimen. Een principeakkoord over een vrijhandelsdeal werd donderdag in Brussel bezegeld door de Japanse premier Shinzo Abe, Europees Commissievoorzitter Jean Claude Juncker en EU-president Donald Tusk.

Beide economische grootmachten sturen hiermee een “sterke boodschap voor open en eerlijke handel de wereld in”. Protectionisme biedt geen bescherming, aldus de drie leiders, die zich daags voor de G20-top in Hamburg beloven in te zetten voor “ambitieuze mondiale standaarden” op het gebied van arbeid, veiligheid, milieu en consumentenbescherming.

De belangrijkste bilaterale handelsovereenkomst ooit voor de EU, aldus Juncker. Volgens hem zullen Europese bedrijven hierdoor tot een miljard euro per jaar aan handelstarieven besparen. De deal biedt veel kansen voor exportbedrijven. Zo kent Japan nu een importheffing van 28,9 procent op harde kazen uit onder meer Nederland. Die wordt na inwerkingtreding van het verdrag in vijftien jaar afgebouwd tot nul. Ook voor de auto-industrie geldt op verzoek van Europese producenten een overgangsperiode. Voor 99 procent van de onderlinge handel worden de importtarieven verlaagd. Bijvoorbeeld Europese wijn- en schoenenmakers kunnen profiteren. Beide partijen stellen hun markt voor publieke aanbestedingen aan elkaar open. Het politieke akkoord moet nog wel worden uitgewerkt. Zo is geen overeenstemming bereikt over de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden beslecht. Japan wijst het door de EU gewenste investeringshof ICS vooralsnog af.

Comments are closed.