Jairam: Guyanese rijstvariëteit dreiging voor sector

TeleG 10 Mobiel 30 mei 2017- Jenny Simons
mei 30, 2017
‘Niets mis met de sociale wetten’
mei 30, 2017
Show all

Jairam: Guyanese rijstvariëteit dreiging voor sector

Jairam Soedeshchand is landbouwdeskundige en ook voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL. Hij geeft aan dat de Guyanese rijstvariëteit een gevaar vormt voor de Surinaamse rijstsector. Er is sprake van een enorme toename van padie inzaai met Guyanese rijstvariëteiten. Dit seizoen stappen nog meer boeren over naar Guyanese variëteiten. De belangrijkste overweging voor die overstap is de hogere opbrengst. De plant heeft een hogere resistentie tegen ziekten en plagen. De Surinaamse rijst (Adron lijnen) is van betere kwaliteit, maar de kostprijs is hoger.

De huidige ontwikkeling is volgens Jairam zeer zorgwekkend, omdat de meeste boeren steeds de lokaal geproduceerde consumptiepadie van Guyana als zaaizaad gebruiken, waardoor op termijn zowel de kwaliteit van de productie als de opbrengst en dus ook de winstgevendheid juist achteruit zal gaan. Bij een verdere overname van de rijstproductie door Guyanese rijstvariëteiten zullen onderzoek en voorlichting in Suriname geleidelijk ook op de achtergrond raken en hun bestaansrecht verliezen. Dit kan uiteindelijk ten koste gaan van de ontwikkeling en voortbestaan van de sector.

De Politieke Vleugel van de FAL concludeert dat er geen goede interactie bestaat tussen het agrarische beleid en de agrarische productie, waardoor beleidsmaatregelen niet afgestemd worden op de ontwikkelingen binnen de sector. De onderzoeksresultaten, inclusief de nieuwe variëteiten die met zoveel inspanning worden ontwikkeld, worden niet geadopteerd door de sector. Zo blijkt ook dat de variëteiten die onlangs uitgegeven zijn door Adron heel weinig gebruikt worden door de sector. Het ministerie van LVV is nu via Adron ook bezig om rijstvariëteiten uit Maleisië uit te testen voor de rijstsector in Suriname, zonder dat er nog duidelijkheid bestaat of de sector geïnteresseerd is om die variëteiten te gebruiken.

 

Comments are closed.