IS vormt steeds grotere bedreiging voor Egypte

Cuba en VS heropenen ambassades
juli 2, 2015
Saudische prins schenkt fortuin weg
juli 2, 2015
Show all

IS vormt steeds grotere bedreiging voor Egypte

Islamitische Staat (IS) vormt een steeds grotere bedreiging voor Egypte. Op woensdag kwamen zeventig Egyptenaren om in de Sinaï, na een omvangrijk, gecoördineerd offensief tegen controleposten van leger en politie en het stadje Sheikh Zuweid, een stadje dat niet ver van de Gaza-strook en Israël ligt. Het offensief werd uitgevoerd door aanhangers van Wilayat Sinai, een terreurorganisatie die zich aan IS heeft gelieerd. Zij zetten de aanval in op vijftien plekken, met onder meer drie zelfmoordcommando’s. Toegangswegen tot de stad werden volgelegd met boobytraps. In de stad trokken jihadisten schietend door de straten en kozen positie op de daken van gebouwen.

Er vielen zeker vijftig gewonden. Militairen werden gegijzeld, het politiebureau omsingeld. Ooggetuigen spraken van een ‘straatoorlog’ in de stad. We hebben volledige controle over veel plekken en hebben er materieel in beslag genomen. Het Egyptische leger antwoordde woensdag met het inzetten van F-16’s, die de aanvallers op gebouwen onder vuur moesten nemen. Zeker honderd terroristen zouden daardoor zijn gedood. Maar de overlevende jihadisten beschikken over zware wapens. IS zegt delen van de stad en legerposten in handen te hebben: ‘We hebben volledige controle over veel plekken en hebben er materieel in beslag genomen.’

In de ogen van Egypte-kenners kan het permanent bezet houden van posities en gebouwen een nieuwe fase voor de Sinaï inluiden. Tot dusver trokken de jihadisten zich na aanslagen steeds terug. Het bezetten van gebied doet denken aan IS, dat zo een eigen kalifaat in Syrië en Irak wist te stichten.

Comments are closed.