‘IS gebruikte mogelijk mosterdgas tegen VS’

Surinames toetreding tot de OIC
september 22, 2016
 Duizenden scholieren geëvacueerd na valse bommelding Canada
september 22, 2016
Show all

‘IS gebruikte mogelijk mosterdgas tegen VS’

Strijders van Islamitische Staat hebben mogelijk een gifgasgranaat afgevuurd op Amerikaanse en Iraakse troepen in Noord-Irak. De Amerikaanse militairen die in de getroffen legerbasis, vlakbij Mosul, waren gelegerd zijn ongedeerd gebleven, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op gezag van bronnen bij de Amerikaanse regering. Een eerste test wees volgens CNN uit dat de granaat mosterdgas bevatte. Een contra-expertise viel echter negatief uit. Als de aanval bevestigd wordt, zou het de eerste aanval met chemische wapens zijn op de militaire coalitie in Irak. De beschoten basis is een van de steunpunten voor de aanval op Mosul waarvoor het Iraakse leger en zijn bondgenoten voorbereidingen treffen. De grootste stad van Noord-Irak is al ruim twee jaar in handen van IS. De extremistische beweging is de laatste maanden echter zowel in Syrië als in Irak in de verdediging gedrongen.

Mosterdgas is een vloeistof die schadelijk kan zijn wanneer die wordt ingeademd of in de ogen terecht komt. Bij grote hoeveelheden kan het blindheid of doofheid veroorzaken. Op de huid kan mosterdgas blaren veroorzaken. Het gas is niet direct dodelijk, maar kan militair gebruikt worden om tegenstanders uit te schakelen.

 

VN hervat hulpkonvooien in Syrië na eerdere aanval op vrachtwagens

De Verenigde Naties hebben woensdag de voorbereidingen voor de hulpkonvooien in Syrië weer hervat. “We proberen de belegerde gebieden weer zo snel mogelijk te bereiken”, zegt een VN-woordvoerder. De werkzaamheden werden dinsdag onderbroken vanwege de aanval op een hulpkonvooi vlak bij Aleppo.  De aanval kostte aan 21 mensen het leven. Zeker achttien vrachtwagens en een groot deel van de hulpgoederen gingen verloren. Over de toedracht van de aanval bestaat onduidelijkheid. Rusland is woensdag met een nieuwe verklaring gekomen over de aanval op een hulpkonvooi van maandag. Volgens het Russische ministerie van Defensie vloog er tijdens de aanval een Amerikaanse drone boven het gebied die enkele ogenblikken voor de aanval boven de plaats delict verscheen. Een half uur later zou het onbemande vliegtuig weer zijn vertrokken.

Comments are closed.