Interventie Centrale Bank heeft effect: Koers dollar fors omlaag

Mega Front van zes partijen gaat voor 12 tot 15 zetels
maart 4, 2015
Assuria neemt tweede verzekeringsmaatschappij op Trinidad & Tobago over
maart 4, 2015
Show all

Interventie Centrale Bank heeft effect: Koers dollar fors omlaag

De prijs van de Amerikaanse dollar is in twee weken tijd met bijna 6 procent gedaald naar 3.65 SRD. Dit is het directe resultaat van de interventies van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de valutamarkt.  De Vereniging van Cambiohouders, zegt bij monde van voorzitter Remi Bailal aan DWT, te verwachten dat de koers zelfs verder omlaag zal gaan, richting 3.50 SRD per US dollar.

De Moederbank kwam in februari met drie maatregelen om de illegale handel in valuta de pas af te snijden. Als eerst kon de gewone burger een beperkt bedrag – maximaal 300 aan US dollars en euro’s – rechtstreeks op het hoofdkantoor van de CBvS kopen, tegen de officiële koers.

Deze dienstverlening is intussen uitgebreid naar de grensplaatsen Nickerie en Albina. Ook de cambio’s zijn erbij betrokken, om onder strikte voorwaarden mee te doen aan het rechtstreeks handelen van de Centrale Bank op de markt.

De tweede maatregel was om de eurokoers volledig vrij te geven. Deze wordt nu dagelijks bepaald door de banken. Het doel hiervan is om de euro aantrekkelijker te maken, om zo de druk op de US dollar te verminderen.

De derde maatregel heeft het grootste effect gehad op de valutamarkt. Handelaren mogen vanaf gisteren met SRD’s betalen voor goederen van levensonderhoud en productiemiddelen uit China. Bailal blijft ondanks de daling van de dollarkoers kritisch: “Iedereen moet nu een bijdrage leveren om de koersen onder controle te houden; ook de overheid moet extra letten op haar uitgaven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.