Integratie van de Portugese taal en cultuur herkenbaar

Road Safety Week gelanceerd
mei 8, 2019
Caribbean Mosquito Awareness week gestart
mei 8, 2019
Show all

Integratie van de Portugese taal en cultuur herkenbaar

De integratie van de Portugese taal in de wereldcultuur is herkenbaar. Dat werd naar voren gebracht in een lezing gehouden door de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Wereldwijd is 5 mei de dag waarop de Portugese taal en cultuur wordt herdacht. De lezing had als titel: ‘Eenheid van verschillende volkeren wereldwijd’. Het Portugees is een van de Latijnse talen en wordt wereldwijd door ongeveer 230 miljoen mensen gesproken. In zo een tien landen geldt het als de officiële spreektaal. Het wordt behalve in Portugal ook gesproken in Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Mozambique, Goa en Malakka.

Telma Kotzebue was de inleider van de lezing en is docent van de faculteit der humaniora alsook coördinator Portugese intensieve cursus. Ze zegt dat de integratie van deze taal dusdanig is dat 33 talen eruit voortvloeien. De elementen, geeft ze aan, zijn terug te vinden in vooral zang, dans en culinair.                                                                                                                  

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Lillian Ferrier, woonde de lezing bij en zij gaf aan dat haar departement aan het evalueren is welke taal nog meer kan bijdragen aan de ontwikkeling van het Surinaamse kind. Want “hoe meer talen het kind kent, hoe meer mogelijkheden dat biedt”.

Onderwijsminister Lillian Ferrier en Telma Kotzebue, tijdens de gehouden lezing in verband met de Internationale Dag van de Portugese taal en cultuur afgelopen 5 mei. Om de Surinaamse gemeenschap bekender te maken met de Portugese taal verzorgd de Braziliaanse ambassade reeds jaren en geregeld trainingen.

Comments are closed.