Instelling brandstofverkooppunten binnenland stagneert

102 Surinamers al op de lijst die weg willen van St.Maarten
september 14, 2017
KOENDERS WIL DUIDELIJKHEID OVER WEIGERING AMBASSADEUR
september 14, 2017
Show all

Instelling brandstofverkooppunten binnenland stagneert

Hoewel de commissie brandstofvoorziening binnenland wel succesvol voorwerk heeft verricht, heeft zij haar doel niet gehaald. De commissie was in april vorig jaar door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) ingesteld voor een jaar, om erop toe te zien dat het transport en de verkoop van brandstof in het binnenland transparant en ordelijk verlopen.

Er zouden in verband daarmee speciale verkooppunten in het gebied komen, waar brandstof tegen de prijs die door het ministerie van Handel en Industrie en Toerisme is vastgesteld, verkocht zou worden. Dat was bedoeld om prijsopdrijving van lokale pomphouders te omzeilen. “Niet omdat je in het binnenland woont, moet je veel meer betalen voor brandstof”, zei RO-minister Edgar Dikan bij de installatie van de werkgroep. Echter, het doel van de commissie is nog niet gehaald.

Hij zegt dat het ministerie van Financiën nu een staatsgarantie aan de oliemaatschappijen moet geven. Pas als dat het geval is, kunnen ze de olie tegen de inkoopprijs verkopen. “De oliemaatschappijen willen je de olie niet verkopen zonder dat je een dekking hebt van de overheid”, zegt Dikan. De commissie zou logistieke en transportkosten met inkomsten uit de government take dekken, maar daarvoor is een beschikking nodig.

Omdat deze zaken niet zijn geregeld, vond Dikan het noodzakelijk om de zittingsduur van de commissie met een jaar te verlengen. Intussen zullen de bewoners in het binnenland het nog moeten doen met woekerprijzen voor brandstof. “Het is moeilijk om een tijd te verbinden aan iets wat je niet zelf in de hand hebt. Voor mij is het: hoe eerder hoe beter.”

Comments are closed.