Inauguratie Donald Trump

Sport 20 januari
januari 20, 2017
De Telesur 10 Mobiel Met Dean Schoonhoven – 20 Jan ’16
januari 20, 2017
Show all

Inauguratie Donald Trump

 

-Miljoen mensen verwacht in Washington

-Trump en Obama drinken koffie

-Weinig vertrouwen Amerikanen in nieuwe president

Washington D.C. maakt zich op voor de beëdiging van Donald J. Trump als de 45e president van de Verenigde Staten. De nieuwe president spreekt de eed uit rond twee uur ’s middags Surinaamse tijd. De ceremonie is om half elf vanmorgen begonnen met een aantal muzikale optredens. Veel artiesten – van Andrea Bocelli tot de officiële Bruce Springsteen-coverband – bedankten voor de eer, maar de 16-jarige Jackie Evancho, The Rockettes en het Mormoonse Tabernakelkoor zullen wel nummers ten gehore brengen.

Trump dronk eerder op de dag met president Obama en zijn vrouw Michelle een kop koffie in het Witte Huis. Dit is het laatste gesprek tussen de oude en de nieuwe leider vóór de eed. Naar verwachting zullen bijna een miljoen mensen in Washington om de overdracht van de macht te vieren.

Uit peilingen van de grote zenders de afgelopen week bleek dat slechts tussen de 32 en 44 procent van de Amerikanen vertrouwen heeft in Trump. Dit is het laagste percentage ooit voor een Amerikaanse president op de dag van zijn inauguratie.

Meer dan zestig Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden wonen de inauguratie niet bij. Zij protesteren hiermee tegen de manier waarop Trump eerder deze week de iconische donkere mensenrechtenactivist John Lewis schoffeerde.

Donderdag, aan de vooravond van de inauguratie van Trump, demonstreerden in New York en talloze andere steden over de hele wereld vele duizenden mensen tegen zijn presidentschap. Onder de demonstranten bevonden zich veel sterren, zoals Robert de Niro, Alec Baldwin, Julianne Moore en Sally Field.

De verwachting is dat ook zaterdag, de dag na de beëdiging, een enorme groep critici van Trump zich verzamelt in Washington voor de ‘Women’s March’. De demonstratie is ook bedoeld als een solidariteitsverklaring van vrouwen, immigranten, moslims, LHBTQ en oorspronkelijke bewoners van de VS.

 


 

 

Comments are closed.