Dagbladen overzicht – 16 september 2019
september 16, 2019
VHP waarschuwt Para voor milieuverontreiniging
september 16, 2019
Show all

In veiligheidsmaand 7 verkeersdoden

Justitieminister wil nieuwe maatregelen toepassen

In de Verkeersveiligheidsmaand die op 15 augustus begon en zondag is afgesloten zijn er dit jaar zeven verkeersdoden gevallen. Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers KSV), gaf bij de afsluiting toe geen prettig gevoel te hebben, omdat het streven van deze speciale maand is om alle deelnemers aan het verkeer, van voetganger tot bestuurder, bewuster te maken over de eigen verantwoordelijkheid op de weg. Desondanks zegt Gezius dat zijn organisatie samen met het Ministerie van Justitie en Politie de noodzaak van deze jaarlijks activiteit onder de aandacht zal blijven brengen van de samenleving.

De tijd dringt volgens Gezius. Het is hoog tijd dat samen verantwoordelijkheid wordt genomen om de groep dodelijke slachtoffers die elk jaar valt te verminderen. Het streven van Justitie en Politie, samen met KSV, is om mede door de Verkeersveiligheidsmaand het aantal te krijgen op minimaal 30 procent.

Justitieminister Stuart Getrouw is daarom van plan nieuwe verkeersmaatregelen te implementeren. Wat deze maatregelen zullen zijn deed de minister zondag uit de doeken bij de afsluiting van de Verkeersveiligheidsmaand. Een daarvan is het in beslag nemen van het voertuig van bestuurders die gesnapt zijn bij het hardrijden en een ‘zero tolerance’ beleid voeren bij andere overtredingen als rijden onder invloed van alcohol, rijden door rood en onverzekerd rijden.

Getrouw wil ook het puntenrijbewijs introduceren. Dit houdt in dat autobestuurder bij het begaan van drie verkeersovertredingen eerst met een waarschuwing ervan af komt. Bij een vierde wordt een boete uitgedeeld en bij de vijfde overtreding wordt het rijbewijs ingetrokken, met het gevolg dat die persoon na vijf jaar weer naar rijles mag. De minister wil ook het Number Plate Registration System invoeren. Hierbij wordt de autonummerplaat gekoppeld aan de persoon. Daarnaast wordt gewerkt aan de opzet van een fonds voor verkeersslachtoffers. Hoe dit fonds zal werken en door wie het zal worden beheerd, wordt nog uitgewerkt. Getrouw is van mening dat een langdurige verkeerseducatie kan helpen bij het terugdringen van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Landelijk staat de teller op 52 doden. Vorig jaar zijn er in totaal 76 verkeersdoden genoteerd, 84 in 2017, 75 in 2016.

Comments are closed.