IMF verplicht Suriname aantal wetten aan te nemen

Hof van Justitie wijst vordering CHS af
juni 3, 2016
VERTREKHAL MOET BIJ LUCHTHAVENBEHEER
juni 3, 2016
Show all

IMF verplicht Suriname aantal wetten aan te nemen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal ook zijn inbreng hebben in diverse wetsontwerpen die de regering in de komende periode zal indienen bij De Nationale Assemblee (DNA). Dit staat in de intentieverklaring die president Desi Bouterse heeft getekend met deze multilaterale instelling. Er moet binnen twee jaar een strak programma worden uitgevoerd, waarvan de wetsproducten deel uitmaken.

De eerste ontwerpwetten die naar DNA moeten is een suppletoire begroting. Deze moet op 30 juni worden ingediend. Hierin zijn ook de afspraken die zijn gemaakt met het IMF, verwerkt.

De volgende wetten moeten worden klaargestoomd:

– Het Spaar- en Stabilisatie Fonds (Sovereign Wealth Fund). Deze wet is nodig om meevallers uit de minerale sector opzij te zetten voor moeilijke tijden. De ontwerpwet was in behandeling, de regering heeft deze teruggenomen. Een aangepaste ontwerpwet moet eind juni volgend jaar naar het parlement.

– De wet op Public Financial Management. Deze wet moet ervoor zorgen dat het begrotingsproces wordt verbeterd. (Eind juni 2017 naar DNA)

– Op Financiën moet er een inkoopafdeling komen, waardoor kosten worden bespaard. (Eind juni 2017 naar DNA)

– De wet op Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) wordt op 1 januari 2018 geïntroduceerd. Het zwaartepunt komt te liggen bij betalen van belasting bij aanschaf van producten. De wet moet eind september 2017 naar het parlement.

 

De Bankwet moet ook worden aangepast, waardoor het niet mogelijk is om uitgaven monetair te financieren. Minister Gillmore Hoefdraad en de governor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, hebben een intentieverklaring getekend om niet meer monetair te financieren, hoewel de wet nog niet is aangepast. Deze wet moet dit jaar nog worden gewijzigd.

 

Een nieuwe Investeringswet is nodig om de diversificatie van de economie te bevorderen. De Wereldbank zal hierbij ook hulp bieden. De regering wil investeringen aantrekken vooral in de agrarische sector. De nieuwe wet moet eind 2017 naar DNA. Ook zal er een wet komen over de wisselkoers eind juni 2017.

 

Beginnende ondernemers zullen worden gestimuleerd. Ook hiervoor is wetgeving nodig. Dit is gepland voor juni 2017.

 

De wetgeving rond de Caribbean Financial Action Task Force moet verder worden aangepast. Dit heeft te maken met witwassen van gelden en financieren van terrorisme. Suriname moet nog enkele aanpassingen plegen. Er zijn verschillende aanbevelingen gedaan die Suriname verder moet aanpassen in zijn wetgeving.


Comments are closed.