IMF: Nog geen datum voor betaling tweede tranche

Verdachte moord Coesewijnestraat aangehouden
september 28, 2016
Dagbladen overzicht 29 september
september 29, 2016
Show all

IMF: Nog geen datum voor betaling tweede tranche

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog geen datum bepaald voor de volgende tranche aan Suriname, volgens Communications officer Raphael Anspach van het IMF tegen Starnieuws. In juni heeft het IMF US$ 81 miljoen, bedoeld is om de monetaire reserve te versterken, overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Afgesproken is met het IMF dat in twee jaar US$ 478 miljoen aan betalingsbalanssteun wordt gegeven. Dit bedrag wordt in delen verstrekt op basis van de voortgang die geboekt wordt in de uitvoering van het hervormingsprogramma.

Verhoging van de belastingen op brandstof en de energietarieven, zoals gepland in het Stabilisatie- en Herstelprogramma zijn essentieel om de fiscale situatie te verbeteren en ruimte te maken voor beter gerichte sociale uitgaven. Dit stelt de IMF-missie in haar eerste evaluatie van het programma. De besluiten om de brandstofprijzen te bevriezen en de verhoogde energietarieven gedeeltelijk terug te draaien ondanks de stijgende energiekosten, hebben de beschikbare overheidsmiddelen aanzienlijk verminderd.

President Desi Bouterse heeft eerder gezegd dat de regering meer tijd nodig heeft om de subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) af te bouwen. Ook een verhoging van de brandstofprijs naar een marktconforme prijs is volgens hem op dit moment niet haalbaar. (Starnieuws)

Comments are closed.