IMF concludeert: Economische fundamenten Suriname robuust ondanks uitdagingen

90 Seconden – 01 nov 2014
november 1, 2014
Dagbladen overzicht 01 november
november 1, 2014
Show all

IMF concludeert: Economische fundamenten Suriname robuust ondanks uitdagingen

De economische fundamenten van Suriname zijn robuust. Dit ondanks de afname van exportopbrengsten, die ook gevolgen heeft voor de betalingsbalans. De economie van Suriname heeft te lijden van de daling van grondstofprijzen, van vooral goud op de internationale markt. Hierdoor zijn de staatsinkomsten in 2013 verslechterd. Ondanks de tijdelijke uitdagingen waar het land voor staat, is Suriname één van de snelst groeiende economieën in de regio. De economische groei blijft op een aanvaardbaar niveau, en wordt een groei van 4 tot 5 procent verwacht. In de bouw-, olie- en mijnbouwsector vinden grote investeringen plaats.

Dit blijkt uit de Article IV publicatie van de Executive Board van het Internationale Monetair Fonds (IMF) en een persbericht van Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het IMF-team was in juni in Suriname en heeft in oktober, later dan normaal, de economie beoordeelt. Hierdoor zijn de recente ontwikkelingen en beleidsacties ook meegenomen in de publicatie. Het IMF is tevreden over de inspanningen van de Surinaamse autoriteiten, om economische problemen aan te pakken. Het IMF verwelkomt de beheersing van de staatsuitgaven en de belastinginnings-inspanningen van de regering.

Een positieve ontwikkeling is dat door de productie uit de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, de import van olie voor groot deel zal worden vervangen. De lopende rekening van de betalingsbalans zal naar schatting met 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) toenemen, vanaf 2015. Met de investeringen in de Merian goudmijn, in oost-Suriname, van ongeveer 20 procent van het BBP, zal de goudexport in 2017 toenemen met ongeveer 8 procent.

Het monetaire beleid van CBvS is in lijn met de ontwikkelingen in de economie. Het ministerie van Financiën wordt door de moederbank en het IMF aangemoedigd onverkort door te gaan met het terugdringen van het begrotingstekort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.