IDB ADVISEERT ALLIANTIE MET GROTE VLIEGMAATSCHAPPIJEN

Dienstreizen parlementariërs vereiste voor parlementair werk
maart 29, 2016
GUYANEES RIJSTVERHAAL ONDERDEEL CONCURRENTIESTRIJD’
maart 29, 2016
Show all

IDB ADVISEERT ALLIANTIE MET GROTE VLIEGMAATSCHAPPIJEN

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) adviseert Suriname overeenkomsten te sluiten met grote regionale vliegmaatschappijen die vliegen naar belangrijke knooppunten in Zuid-Amerika. Onder meer wordt de Panamese national carrier Copa Airlines aanbevolen. Een consultant die de bank in de arm had genomen om te onderzoeken of Guyana en Suriname zich als belangrijke knooppunten kunnen ontwikkelen, stelt dat in zijn eindrapport, vermeldt de ware tijd online. Nadat Copa de vorige regering had benaderd voor onderhandelingen zijn er gesprekken gevoerd, maar tot een overeenkomst is het niet gekomen. Een topdelegatie van de luchtvaartmaatschappij vertoefde begin 2015 in Suriname en deed onderzoek naar de lokale infrastructuur, waaronder de faciliteiten op de internationale luchthaven te Zanderij.

Een functionaris in de luchtvaartsector zegt dat de Copa-delegatie tevreden is over wat ze hier heeft gezien. Partijen waren niet ver af van een overeenkomst. NV Luchthavenbeheer hoefde slechts akkoord te gaan met een zogenoemd incentive program, dat vrijwel alle internationale airports in de regio hebben. “Jammer genoeg heeft de vorige directeur van Luchthavenbeheer dit incentive program nooit geratificeerd en geïmplementeerd, welke grondig door enkele stafmedewerkers was voorbereid”, zegt de functionaris. Intussen heeft de huidige directeur het incentive program goedgekeurd. “Overigens had Copa Airlines geen bijzondere eisen. Ze had haar businessplan voor deze lijndienst al goed uitgewerkt”, vervolgt hij. Alleen een luchtvaartverdrag zou vliegoperaties van Copa op Suriname nog in de weg staan, verneemt de krant.

De principeovereenkomst zou nu bij de Panamese regering liggen. Copa wilde uiterlijk december vorig jaar met haar operaties beginnen. Aangezien Suriname op korte termijn geen knooppunt kan worden, adviseert de consultant dat Paramaribo overeenkomsten aangaat met grote vliegmaatschappijen die al naar de belangrijkste knooppunten in Zuid-Amerika vliegen. Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme zegt dat de regering zich blijft inzetten om Suriname op het gebied van luchttransport toegankelijker te maken. Om het reizen vanuit Suriname naar het zuiden van Zuid-Amerika te vergemakkelijken sloot de SLM al een code-sharingovereenkomst met Avianca. Hierdoor kunnen personen met een SLM-ticket overstappen op Avianca-vluchten. DWTonline

Comments are closed.