ICC-oprichter Robinson overleden

Medewerker van Rosebel goldmines overlijdt in niet werk-gerelateerd inciden
april 10, 2014
Sport 10 april
april 10, 2014
Show all

ICC-oprichter Robinson overleden

De voormalige premier en president van Trinidad en Tobago, Arthur Napoleon Raymond Robinson, is overleden. Als premier hield hij in 1989 een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die het startschot is geweest voor de oprichting van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Robinson was in 2003 eregast van koningin Beatrix bij de openingszitting van het hof.

Robinson speelde in 1990 een sleutelrol in een staatsgreep van een groep militante moslims. Die stelden hem verantwoordelijk voor de armoede in de sloppenwijken van Trinidad.

De coupplegers bestormden het parlementsgebouw en namen Robinson en andere politici in gijzeling. Toen buiten het gebouw veiligheidstroepen verschenen, zei de leider van de coupplegers dat Robinson ze weg moest sturen. In plaats daarvan riep Robinson: “Val aan”. De coupplegers sloegen hem daarop in elkaar en schoten hem in zijn been.

Na zes dagen wist Robinson de gijzeling te beëindigen door de coupplegers te bedriegen. Hij beloofde hen amnestie als zij hem en de andere gijzelaars lieten gaan. Toen de coupplegers zich overgaven, werden ze gearresteerd. Het hooggerechtshof sprak hen uiteindelijk vrij.

Robinson lag al een tijd in het ziekenhuis. Hij leed aan een ernstige vorm van diabetes. Hij was 87 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.