Houthi-rebellen vormen regering in Jemen

Obama niet naar bijzetting Fidel Castro
november 29, 2016
Recordaantal bootvluchtelingen dit jaar aangekomen in Italië
november 29, 2016
Show all

Houthi-rebellen vormen regering in Jemen

De gewapende Houthi-rebellen hebben toch een nieuwe regering gevormd met politieke geestverwanten in Jemen. Dat heeft hun persdienst Saba maandag bekendgemaakt.

Het is een tegenvaller voor de instanties die, aangemoedigd door de VN, proberen een einde te maken aan de oorlog die al al meer dan anderhalf jaar duurt. De diplomaten hoopten dat de Houthi’s, die de gekozen president Abd-Rabbu Mansour Hadi verjoegen en de macht in hoofdstad Sanaa overnamen, het vredesinitiatief zouden onderschrijven door in te stemmen met een kabinet van nationale eenheid, met behalve loyale groeperingen ook de naar Saudi-Arabië gevluchte vijand. Het machtige soennitische buurland steunt Hadi, met luchtaanvallen op de bezette gebieden en vooral Sanaa.

De bombardementen hebben al vele duizenden Jemenieten het leven gekost. De Houthi-beweging spant samen met de partij van de nog altijd invloedrijke ex-president Ali Abdullah Saleh en krijgt hulp van het sjiitische Iran. Het conflict in Jemen brak uit in maart 2015, toen Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi verjoegen. Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf schoten Hadi te hulp, om te voorkomen dat Iran zijn invloed via de sjiitische Houthi-rebellen kon vergroten.

Comments are closed.