Hoofdstembureau’s zwakste plek in verkiezingssysteem

Dagbladen overzicht – 13 januari 2020
januari 13, 2020
Vrouw aangehouden voor verzenden zware munitie
januari 13, 2020
Show all

Hoofdstembureau’s zwakste plek in verkiezingssysteem

OKB-voorzitter pleit andermaal voor onafhankelijke verkiezingsautoriteit

De hoofdstembureau’s zijn de ‘zwakste’ plek in het Surinaamse verkiezigssysteem. Dat zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jenniffer Van Dijk-Silos. Ze sprak gisteren in het programma ’10 Op Zondag’ over de aanstaande verkiezingen. Uit ervaring weet ze dat op de hoofdstembureau ’s wordt geknoeid met processenverbaal afkomstig van de stembureau’s. Er zal daarom extra toezicht komen.

De OKB-voorzitter pleit daarom al langere tijd voor een onafhankelijke verkiezingsautoriteit. In het huidige systeem zijn de districtscommissarissen automatisch voorzitter van het hoofdstembureau in hun district. En de praktijk leert dat niet alle dc’s zich bewust onafhankelijk kunnen opstellen.

Politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, hebben ook een taak om toe te zien op een eerlijk verloop. Dat kan bijvoorbeeld door op alle stembureau’s vertegenwoordigers te plaatsen, die tot na de stemming aanwezig zijn. Er ligt ook een voorstel om vertegenwoordigers van partijen mee te laten tekenen op de processenverbaal van de stembureau’s. Toch noemt Van Dijk-Silos het bijna onmogelijk om op stembureau-niveau te frauderen.

Jennifer Van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Ze sprak gisteren in het programma ’10 Op Zondag’. De komende dagen en nieuwsuitzendingen, komen wij terug op het uitgebreid interview dat wij met haar hadden.

Comments are closed.