Hoefdraad: Suriname in staat leningen terug te betalen

Cenasu toekomst gericht bij 5 jarig bestaan
december 9, 2016
‘Kwart van kinderen wereldwijd leeft in conflict- of rampland’ 
december 9, 2016
Show all

Hoefdraad: Suriname in staat leningen terug te betalen

Minister Gillmore Hoefdraad legde tijdens de openbare commissievergadering uit dat het land in staat is de leningen die aangegaan zijn terug te betalen. Hij haalde aan dat op lange termijn de situatie er goed uitziet. Komend jaar rekent de regering uit de goud- en oliesector op inkomsten van US$ 150 miljoen. Over drie jaar is Staatsolie klaar met aflossingen, waardoor een grotere bijdrage geleverd zal worden aan de staatskas. Na vijf jaar zal door Newmont Suriname alleen aan dividend US$ 350 miljoen betaald worden, aangezien dan de investering afgeschreven is.

Op vragen van Assembleeleden antwoordde Hoefdraad dat bij de uitvoering van het Dalian 4 project lokale contractors en werknemers ook aan bod zullen komen. Het is niet zo dat er alleen met Chinese arbeiders gewerkt wordt. Hij voerde aan dat door toegenomen werkgelegenheid, ook de koopkracht zal toenemen. De commissieleden Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) toonden zich bezorgd over de lening van US$ 235 miljoen bij de EXIM-Bank van China. Zij benadrukten dat in deze precaire situatie mensen geen eten hebben. Er moeten volgens hen prioriteiten worden gesteld.

Rusland haalde aan dat het leningenplafond niet zonder meer is bepaald, maar ter bescherming van het volk is. “Het is net als wanneer u een bepaald salaris verdient en veel meer dan uw mogelijkheid wil lenen, dan moet u beschermd worden. Wie beschermt ons tegen de regering? Ontneemt u niet de ontwikkelingskansen van onze jongeren en de levensvreugde die wij als huidige generatie zouden moeten hebben,” stelde Rusland.

Comments are closed.