Historische en sociale banden rechtvaardigen vriendschap Nederland-Suriname

Staatsolie grijpt goudinvestering met beide handen
oktober 11, 2014
Luchtverkeersleiders weer aan het werk
oktober 11, 2014
Show all

Historische en sociale banden rechtvaardigen vriendschap Nederland-Suriname

Het Nederlands kabinet is van mening dat de gemeenschappelijke taal, geschiedenis, cultuur, en de vele familie- en vriendschapsbanden tussen Suriname en Nederland diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau rechtvaardigen. Dit schrijft Buitenlandse Zaken-minister Frans Timmermans (PvdA) op vragen van VVD Tweede Kamerlid Han Ten Broeke.

De parlementariër stelde Kamervragen nadat op 29 september bekend werd dat Timmermans en zijn Surinaamse collega Winston Lackin in New York met elkaar hebben gesproken en besloten de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. Suriname heeft in dat kader agrément verleend aan Ernst Noorman als ambassadeur van Nederland in Paramaribo.

Ten Broeke wilde onder meer weten of behalve de “onlosmakelijke verbondenheid” tussen beide landen, ook andere redenen ten grondslag lagen aan dit besluit van beide bewindslieden. Timmermans laat het kamerlid verder weten dat Nederland de aanvraag voor agrément van Noorman heeft ingediend in december 2013. “Suriname heeft aangekondigd weer een ambassadeur te zullen benoemen in Den Haag.

“Het kabinet verwelkomt deze normalisering van de diplomatieke betrekkingen”, zegt Timmermans. De minister is voorts bereid de Tweede Kamer nader te informeren over deze recente ontwikkelingen in de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.