Dagbladen overzicht dinsdag 31 oktober 2017
oktober 31, 2017
OWT en C treft maatregelen tegen buschauffeurs en vergunninghouders
oktober 31, 2017
Show all

Herdenking 500 jaar reformatie

In verband met 500 jaar Protestantisme, ontstaan van het Lutheranisme worden op dinsdag 31 oktober (vandaag) wereldwijd tal van activiteiten ontplooid om deze historische gebeurtenis te vieren.

Het startpunt van de protestantse Reformatie wordt traditioneel in 1517 gesitueerd, toen Maarten Luther volgens het verhaal zijn 95 stellingen ophing aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg.

Alleen is dit nooit echt gebeurd, hij heeft zijn stellingen gepubliceerd. En dankzij de boekdrukkunst is het daarna snel gegaan met de verspreiding van zijn ideeën. In zijn disputatio klaagt Luther de machtsmisbruiken van de clerus aan binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De contrareformatie die hierop werd ingezet, had slechts beperkt succes had en bijna de helft van de Europeanen ging over naar het protestantisme. Dit ging gepaard met een langdurige serie reformatieoorlogen die meer dan een eeuw zouden duren.

Dit betekende het definitieve einde van het ideaal van de res publica christiana, de christelijke staat waarin monarchie en paus samenwerkten. Het einde van de geloofseenheid in Europa maakte de weg vrij voor de soevereine staat, een belangrijke overgang van de Middeleeuwen en de Moderne Tijd.

Het startsein voor het gedenken van 500 jaar Reformatie werd op 31 oktober 2016 gegeven tijdens een kerkdienst in Lund, Zweden. Het hoogtepunt de afsluiting van de viering van deze invloedrijke gebeurtenis vandaag, zegt dominee Michael Stewart. Het gevolg van de terugtrekking van Maarten Luther uit de katholieke kerk is dat zijn  volgelingen in zijn naam een nieuwe kerk hebben opgericht

Ook in ons land , waar het lutheranisme met de komst van de hollanders en zeeuwen vrij vroeg werd gevestigd,  wordt al een maand aandacht besteed aan deze dag. De activiteiten worden afgesloten met een lezing verzorgd door Hans Breeveld.

Dominee Michael Stewart van de Lutherse Trinitatis Gemeente over de herdenking 500 jaar Protestantisme in Suriname.

Comments are closed.