GUYANEES RIJSTVERHAAL ONDERDEEL CONCURRENTIESTRIJD’

IDB ADVISEERT ALLIANTIE MET GROTE VLIEGMAATSCHAPPIJEN
maart 29, 2016
SEH hoopt op structurele verlichting
maart 29, 2016
Show all

GUYANEES RIJSTVERHAAL ONDERDEEL CONCURRENTIESTRIJD’

“We moeten in Suriname nadenken voordat we dingen overnemen en geloven. Er klopt niets van het verhaal. De feiten liggen daar.” Rakesh Narsing, directeur van NV Narvin en één van de grootste rijstexporteurs in Suriname, verwijst het verhaal dat via Suriname rijst uit Guyana op de Venezolaanse markt wordt afgezet, naar het rijk der fabelen, zo staat in de ware tijd online. “Er is maar één keer rijst naar Venezuela verscheept. En dat was een boot waarin ongeveer 6.000 ton zat.” Er zit op dit moment ongeveer 32.000 ton uit de najaarsoogst van 2015 in de silo’s van exporteurs.

Daarbovenop komt nog dat ongeveer 25 procent van de voorjaarsoogst van 2016 is afgeoogst. “Hoe gaan wij dan rijst uit Guyana naar Venezuela verschepen”, vraagt Narsing. De Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen Raphael Trottman maakte vorige week melding van het vermoeden dat rijst uit zijn land via Suriname in Venezuela wordt afgezet. Dit zou te merken zijn aan de opmerkelijke productieverhoging in het Berbice-gebied. “Ik weet dat Venezuela rijst koopt van Suriname en er zijn aanwijzingen dat een deel van onze rijst naar Venezuela gaat via Suriname”, aldus Trottman.

Nizam Hassan, voorzitter van de Guyana Rice Development Board, onderstreept het verhaal van zijn minister en zegt dat er in de periode januari tot maart dit jaar 249 ton rijst naar Suriname is geëxporteerd, tegenover 151 ton over dezelfde periode in 2015. Narsing wijt de uitspraken van de Guyanezen aan de moordende concurrentie op verschillende markten. “Wat zij beogen is dat als ooit de export goed op gang zou komen, Venezuela met argusogen naar ons kijkt, omdat er mogelijk rijst van de vijand tussen zou kunnen zitten.” Venezuela stopte de import uit Guyana naar aanleiding van het slepende grensconflict tussen de beide landen. DWTonline

Comments are closed.