Grootste haai en rog voor de Surinaamse kust

Raimo Gemerts heengegaan
juni 10, 2015
Eerst politie Bachelor-opleiding levert 14 geslaagden op
juni 10, 2015
Show all

Grootste haai en rog voor de Surinaamse kust

Een team van onderzoekers heeft voor de eerste keer wetenschappelijk aangetoond dat zowel de Walvis haai, de grootste haai soort en de grootste rog soort, reuzenmanta, voor onze kust voorkomen. Nu is bevestigd dat deze indrukwekkende kraakbeenvissen ook voorkomen in de kustregio van Suriname.

De onderzoekers zijn vijf keer uitgevaren om te speuren naar zeedieren. Walvishaaien zijn drie keer gezien en mantaroggen negen keer. Vissers in de regio zeggen ook vaak mantaroggen te zien, die zij ‘batfish’ noemen. Ook zijn er waarnemingen gedaan van de hamerhaai en duivelsrog. Dit meldt Green Heritage Fund Suriname.

Waarschijnlijk is de kust voor Suriname, vooral tijdens regentijd, een voedselplek voor walvishaaien en manta’s zegt onderzoeker Marijke de Boer. Beide soorten staan door de International Union for Conservation of Nature aangeschreven als ‘vulnerable’. De status vulnerable betekent dat de soort kan uitsterven als hun leefomstandigheden niet verbeteren. Om deze bijzondere dieren te beschermen is het is dus belangrijk om de leefgebieden en het gedrag goed in kaart te brengen. 

Comments are closed.