Grootscheepse campagne tegen Chikungunya in voorbereiding

Pompstationhouders maken zich op voor tariefsaanpassing
juni 28, 2014
Orgaan donatie en transplantatie moet gereguleerd worden
juni 28, 2014
Show all

Grootscheepse campagne tegen Chikungunya in voorbereiding

Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het ministerie van Openbare Werken (OW) gaan binnenkort campagne voeren tegen de ‘dengue muskiet’ die het Chikungunya virus overbrengt. Hierbij zal het ‘dengue draaiboek’ gehanteerd worden. Het ziektebeeld van de Chikungunya is erger dan bij dengue. Zwangere vrouwen en andere personen die aan een ziekte lijden, lopen grote risico’s als ze besmet raken met het virus, en kan in het ergste geval tot de dood leiden.

Het BOG sloeg alarm nadat zeventien gevallen van Chikungunya geregistreerd werden. Gevreesd wordt dat dit aantal zal oplopen. De campagne zal gevoerd worden in woonbuurten, scholen en ziekenhuizen deelt Maureen Wijngaarde-Van Dijk, waarnemend directeur van BOG mee. “Om het aantal besmettingen minimaal te houden moet ook de samenleving maatregelen treffen. Dit houdt in, het onmiddellijk opruimen van broedplaatsen, insmeren met ‘insecten-repellent’, slapen onder een klamboe of de ramen en deuren van gaas voorzien”, somt zij enkele tips op. “Het gaat erom dat je niet gestoken moet worden, op straat niet, in je huis niet en ook in je auto niet.”

Mensen die al besmet zijn, moeten alleen naar de dokter als het echt moet. Het virus zelf is niet besmettelijk, maar wordt verspreid door de muskiet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.