Groot verschil in kosten uitvaart COVID-19 lijken Paramaribo en Nickerie

Juni dodelijkste coronamaand tot zover
juni 21, 2021
Sportverslagen – 21 juni 2021
juni 21, 2021
Show all

Groot verschil in kosten uitvaart COVID-19 lijken Paramaribo en Nickerie

De afgelopen tijd is er vanuit de samenleving veel kritiek geuit op de hoge kosten in Paramaribo, voor een uitvaart van COVID-19 doden. Voor een begrafenis moet er al gauw tussen de 30 en 40 duizend SRD neergeteld worden.

Uit informatie van onze correspondent Ricky Ristie blijkt, dat de basiskosten voor de uitvaart van een COVID-19 dode in het district Nickerie, rond de 10.000 SRD zijn.

Dit blijkt na gesprekken met twee uitvaartondernemers die gecertificeerd zijn om COVID-19 uitvaarten te verzorgen in het district. Het tweetal wenste niet in de publiciteit te treden. Volgens hun, zijn het zaken zoals de bodybag, het verzegelen van de kist, PPE en het ontsmetten van de lijkenwagen die nu komen bijkijken.

Eén van de begrafenisondernemers, kan de hoge prijzen in Paramaribo enigszins begrijpen. “Alles in Paramaribo is duurder, zegt hij. Het afleggen van een lijk begint al bij 2000 SRD in Paramaribo, terwijl in Nickerie er nog geen 700 SRD betaald moet worden.”

In Paramaribo kost alleen een klaargemaakte kelder al rond de 21.000 SRD. Een andere zaak die de uitvaarten ook duurder maakt, is het feit dat de familie het lijk van hun dierbare vaak voor langere tijd in het mortuarium laat liggen, en ook dragers en speciale muziek stuwen de prijs van een uitvaart in Paramaribo omhoog, zegt de andere uitvaartonderneemster van Nickerie.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is op de hoogte van deze kwestie. Volgens hem moet er ook rekening gehouden worden met de kosten van een begraafplaats. Binnenkort zullen de betrokken actoren zich buigen over nieuwe protocollen voor de uitvaart van COVID-19 lijken.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. In De Nationale Assemblee zijn er ook vragen gesteld over de hoge kosten voor de uitvaart van een COVID-19 lijk. Hierop geeft Ramadhin vandaag antwoord.

Comments are closed.