Groot onderzoek VS naar banken en FIFA’

Mogelijk juridisch onderzoek naar e-mails Hilary Clinton
juli 24, 2015
Drie doden bij schietpartij Amerikaanse bioscoop
juli 24, 2015
Show all

Groot onderzoek VS naar banken en FIFA’

De Amerikaanse autoriteiten doen uitgebreid onderzoek naar de betrokkenheid van internationale banken bij de corruptiepraktijken bij wereldvoetbalbond FIFA.

De banken zouden onvoldoende toezicht hebben gehouden op geldstromen met betrekking tot de organisatie. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden rond de zaak. Er zouden meerdere instanties betrokken zijn bij verschillende onderzoeken. Volgens de bronnen worden grote banken waaronder HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank, Barclays en Credit Suisse onder de loep genomen.

Ook de grootste bank van Israël zou tot de groep behoren. Naast het onderzoek naar tekortkomingen bij de wettelijk geëiste controles op witwaspraktijken, moeten de banken ook openheid van zaken geven over illegale betalingen met betrekking tot de FIFA, aldus The Wall Street Journal. Eerder bleek al dat Standard Chartered en Barclays een intern onderzoek waren begonnen, de twee werden evenals HSBC genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse FBI tegen de voetbalbonzen. Ze werden toen overigens nergens van beschuldigd. De grootste Nederlandse banken gaven begin juni aan geen reden te zien voor een intern onderzoek.

Comments are closed.