Goudwinning in Kabalebo-gebied nog steeds verboden

Dagbladen overzicht vrijdag 27 april 2017
april 27, 2018
Grootondernemer Shyam Guptar sleept Surinaamse Staat en Nederlands Koninkrijk naar de rechter
april 27, 2018
Show all

Goudwinning in Kabalebo-gebied nog steeds verboden

Districtscommissaris Cirino zegt: “Regering ook tegen exploitatie

 

Het verbod op het winnen van goud in het Kabalebogebied in het district Sipaliwini, blijft van kracht. Dat zegt Theresa Cirino, de districtscommissaris van het bestuursressort. Cirino reageert op de commotie die is ontstaan in bepaalde dorpen in het gebied. De belangengroep van Kabalebo wil met presentaties het lokaal gezag en de bewoners overhalen tot goudwinning. De organisatie, die merendeels uit jongeren bestaat, wil dit op een kwik-vrije manier doen. Echter stuit ze op verzet. Zowel de dc als de kapiteins en hun dorpsbesturen zijn fel gekant tegen het idee, want gevreesd wordt voor milieuschade en kwikvervuiling van de rivieren daar het gros van de dorpsgemeenschappen leeft van de vis- en vleesvangst.

De dc zegt dat het hoogste gezag van het land, de regering, ook afwijzend staat tegen plannen om de goudwinning in Kabalebo te ontplooien.

Districtscommissaris van de bestuursregio Kabalebo, Theresa Cirino. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het gebied dat in het oosten grenst aan Boven Coppename en het zuiden aan de Coeroeni, rijk is aan goudreserves. De kwestie zorgt voor tweedracht. Een deel van de plaatselijke bewoners wil het goud mijnen om er zo zelf profijt uit te halen. De verschillende kapiteins van de dorpen willen daar niets van horen. De belangengroep Kabalebo zegt verder te gaan met pogingen om hen tot andere gedachten te brengen.

Comments are closed.