GOUDPONTONS NOG ACTIEF IN PARAMACCA

Bewoners Meerzorg vragen aan Juspol aandacht voor hun problemen
maart 17, 2016
ZWARE CARIFTA-MISSIE MIGUEL VAN ASSEN
maart 17, 2016
Show all

GOUDPONTONS NOG ACTIEF IN PARAMACCA

Tien goudpontons blijven ongestoord opereren op de Marowijnerivier in het Paramaccagebied. De inwoners die tegen deze activiteiten zijn, blijken machteloos. “We zijn echt moe om over dit probleem te praten, omdat er niet naar ons wordt geluisterd”, zegt Albert Kamil, hoofdkapitein van de Paramaccaanse stam.

Hij wijst erop dat ze tevergeefs hulp hebben gevraagd aan de Fransen, omdat de goudpontons ook op Frans grondgebied werken. De hoofdkapitein zegt dat de gemeenschap geen voordeel heeft aan de goudpontons. “Ik heb gehoord dat ze geld storten bij een instantie in de stad, waardoor ze niets voor ons kunnen doen.”

Door de activiteiten van de goudpontons wordt zand en grind opgehoopt in de rivier, waardoor vaargeulen dichtgaan. Twee boten zijn hierdoor onlangs vastgelopen op de rivier en de mensen waren genoodzaakt om daar te overnachten. René Amautan was samen met de hoofdkapitein en een basya aangewezen door inwoners en districtscommissaris Mavrick Boejoekoe van Paramacca om de goudpontons te verwijderen. “Ik voel me gepakt, omdat de mannen van de goudpontons waren gestopt met hun activiteiten toen we met ze hadden gesproken. Maar toen ze daarna een gesprek hadden met de dc en granman Samuel Forster, zijn ze de volgende dag weer aan de slag gegaan”, herinnert Amautan zich.

Hij vermoedt dat de granman geld int van de pontonhouders. Boejoekoe zegt dat hij toen de commissie Ordening Goudsector Suriname had gevraagd om de goudpontons aan te pakken, maar dat die niet heeft opgetreden. DWTonline

Comments are closed.