Gevolgen zeespiegelstijging dragelijker met adaptatiemaatregelen

Dagbladen overzicht – 27 april 2020
april 27, 2020
‘Social Suriname’ verspreidt openingstijden winkels en handelszaken
april 27, 2020
Show all

Gevolgen zeespiegelstijging dragelijker met adaptatiemaatregelen

Een verlies van 600 miljard ton ijs in Groenland was voldoende om de zeespiegel in 2019 wereldwijd met 1,5 mm te verhogen. “Dit is een onevenwicht tussen het vallen van nieuwe sneeuw en het smelten van de kilometers dikke ijsblok die Groenland bedekt” stellen wetenschappers in een nieuwe publicatie in het tijdschrift The Cryosphere. Als het blok volledig zou smelten komt er genoeg bevroren water vrij om de oceanen 7 meter te doen stijgen. Suriname zal een van de eerste landen zijn die zal onderlopen indien de zeespiegel blijft stijgen en adequate maatregelen uitblijven.

Er wordt volgens hydroloog Siewnath Naipal te veel nadruk gelegd op mitigatie. Dat houdt in: maatregelen bedoeld om de omvang of snelheid van opwarming van de aarde te beperken. Naipal stelt voor om in plaats van alleen maar te vechten tegen de stijgende zee met het bouwen van bijvoorbeeld dijken, ook te kijken naar adaptatie: het aanpassen naar een onvermijdelijke nieuwe manier van leven die eraan zit te komen.

Professor en hydroloog Siewnath Naipal. Hij is de mening toegedaan dat het bouwen van slechts betonnen dijken om de zeespiegelstijging tegen te gaan, achterhaald is. Middels adaptatie kan op een andere manier voordeel gehaald worden uit het gevolg van klimaatverandering.

Comments are closed.