(Gevolgen) Coronavirus wereldwijd:

Wagenpark dc ’s uitgebreid
april 15, 2020
Dagbladen overzicht – 16 april 2020
april 16, 2020
Show all

(Gevolgen) Coronavirus wereldwijd:

-Wereldwijd meer dan 2.000.000 coronabesmettingen
-Eerste scholen in Denemarken openen deuren onder strikte voorwaarden
-Trumps naam komt op ‘coronacheques’ die Amerikanen ontvangen
-Ongekende werkloosheid in Frankrijk
-Verkiezingen in Zuid-Korea ondanks corona
-‘Nog jaren afstand houden vanwege corona’
-RIVM: 189 personen overleden

De eerste scholen en kinderdagverblijven in Denemarken gaan woensdag weer open. In enkele dagen tijd moeten alle scholen weer geopend zijn. Daarmee is Denemarken het eerste Europese land dat de scholen weer opent. Aan de heropening zijn echter strikte voorwaarden gesteld. Zo moet er minstens 2 meter tussen de tafels van leerlingen zitten en mogen alleen kleine groepen gelijktijdig pauzeren. Het afstand houden en het meermaals wassen van handen worden streng nageleefd. Leerlingen moeten daarnaast zoveel mogelijk buiten zijn. Het speelgoed op de locatie zelf moet meerdere keren per dag worden schoongemaakt. Veel Deense ouders maken zich echter nog zorgen om de gezondheid van hun kinderen en houden daarom hun kinderen thuis. De laatste weken zag Denemarken het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en sterfgevallen stabiliseren. De Deense premier Mette Frederiksen kondigde daarom op 6 april een versoepeling van de maatregelen aan, waaronder het geleidelijk openen van de scholen. De andere maatregelen in het land, zoals een verbod op bijeenkomsten met meer dan tien personen, blijven in ieder geval tot 10 mei gelden. Het verbod op grotere bijeenkomsten geldt tot augustus.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft opdracht gegeven om de naam van president Donald Trump af te drukken op de cheques van 1.200 dollar, die tientallen miljoenen burgers zullen ontvangen als onderdeel van een steunpakket vanwege de coronacrisis. Dit omstreden besluit zal de levering ervan mogelijk met enkele dagen vertragen, schrijft The Washington Post. Trump zou zelf met het idee zijn gekomen, verklaarden drie regeringsmedewerkers op basis van anonimiteit, omdat ze niet publiekelijk op de kwestie in mogen gaan. Hij zou zijn naam onderaan de cheque hebben willen plaatsen, maar dit mag bij wet niet vanwege partijdigheid. Zijn naam komt nu op een apart gedeelte te staan. Normaal gesproken worden betalingen uit de Amerikaanse schatkist ondertekend door een ambtenaar van het ministerie, om ervoor te zorgen dat de overheidsbetalingen niet partijgebonden zijn. Het plan van Trump wordt daarom door critici gezien als een nieuwe poging om de aanpak van de coronacrisis een politieke draai te geven. De belastingbetalers ontvangen de cheque als stimulans om geld uit te geven, zodat de economie een impuls krijgt. In de afgelopen decennia kwam het een aantal keer eerder voor dat zulke cheques werden verstuurd, bijvoorbeeld in 2008 naar aanleiding van de wereldwijde economische crisis tijdens de ambtstermijn van oud-president George W. Bush. Het is echter nog nooit voorgekomen dat de naam van een president erop stond.

De Franse tijdelijke werkloosheidscijfers als gevolg van de coronacrisis zijn ongekend, aldus de minister van Arbeid tijdens een radio-interview. „We hebben tijdelijk 8,7 miljoen werknemers van wie de salarissen door de staat worden betaald”, zegt hij. Volgens de minister betreft het een „zware maar noodzakelijke” investering ten gunste van meer dan één op de drie werknemers en 732.000 bedrijven. De maatregelen die worden genomen zullen er volgens de minister uiteindelijk wel voor zorgen dat miljoenen banen worden behouden.

In Zuid-Korea zijn woensdag gewoon parlementsverkiezingen, ondanks de coronacrisis. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo heeft een kwart van de 44 miljoen stemgerechtigden al voor vandaag zijn stem uitgebracht, om drukte bij het stembureau te voorkomen. Verder wordt Iedereen getemperatuurd en mensen wier temperatuur hoger is dan 37,5 graden worden naar een apart stemhokje geleid. Verder is een mondkapje verplicht, moet iedereen zijn handen desinfecteren en minstens een meter afstand houden. De Zuid-Koreaanse overheid is na de uitbraak van het coronavirus direct begonnen met veelvuldig testen en het isoleren van mensen die besmet zijn. Het land heeft 10.600 officieel vastgestelde besmettingen en er zijn 225 doden.

Uit een studie van een vooraanstaande groep Harvard-onderzoekers blijkt dat de kans groot is dat we nog jaren moeten leven in de anderhalve-meter-samenleving. Mogelijk tot in 2025 moeten we rekening houden met corona-uitbraken, concluderen de wetenschappers op basis van verschillende scenario’s. Zolang er geen vaccin is, is één lockdown-periode van enkele maanden niet genoeg en komen er ‘vervolgpieken’. Die kunnen zonder maatregelen en afhankelijk van hoeveel mensen immuun zijn, groter worden dan de huidige uitbraak.

Er zijn in Nederland 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld: toen ging het om 210 nieuwe patiënten. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 9127. Het dodental als gevolg van het coronavirus in het land is gestegen met 189, meldt het RIVM. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 122 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. “Dat zien we na dit paasweekend vooral bij het aantal overlijdens”, schrijft het instituut. Ook in de opnamecijfers zit vertraging. In totaal zijn nu, voor zover bekend 3134 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting. Wereldwijd zijn ten minste twee miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus, blijkt uit cijfers van het prestigieuze Johns Hopkins Institute. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger, doordat wereldwijd niet iedereen getest kan worden. Het gros van alle patiënten wordt behandeld in de Verenigde Staten, dat met ruim 600.000 besmettingen het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Ook Spanje (177.663), Italië (162.488), Duitsland (132.210) en Frankrijk (131.362) hebben melding gemaakt van veel coronapatiënten, terwijl het Verenigd Koninkrijk vermoedelijk donderdag de grens van 100.000 patiënten passeert. Tot dusver bezweken ruim 128.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. De lijst wordt opnieuw aangevoerd door de VS, met ongeveer 26.000 doden, terwijl ook Italië (21.000), Spanje (18.579) en Frankrijk (15.729) veel inwoners verloren aan COVID-19.

Comments are closed.