Geld-ezelin trapt in phishing val

Ook overheidsbonden Nickerie op scherp voor acties
april 14, 2014
Astrid Deira eerste Surinaamse vrouwelijke gezagvoerder Boeing 737
april 14, 2014
Show all

Geld-ezelin trapt in phishing val

Waarschijnlijk aangetrokken door het vooruitzicht van een makkelijke ‘nyang’, heeft een 25-jarige vrouw zich geleend om gebruikt te worden als geld-ezel, of in haar geval als geld-ezelin. Dat meldt de politie. Na een telefoontje van een onbekend persoon uit het buitenland, kreeg de vrouw zoals beloofd door de beller, zomaar 2500 US dollar gestort op haar bankrekening.

De beller had met de vrouw afgesproken dat zij tien procent van het geld mocht houden, maar de rest moest overmaken naar een rekening in het buitenland.

Het is niet duidelijk of de vrouw wist dat ze hier te maken had met een geval van ‘phishing’, maar ze besloot al het geld te houden. De bank kon makkelijk de gegevens van de vrouw natrekken en zij werd opgespoord en aangehouden door de politie. Nadat ze aangaf het geld terug te zullen geven, werd ze op vrije voeten gesteld.

Bij phishing lichten criminelen, via het internet banking systeem van banken, geld van één rekening, waarna het bedrag wordt gestort op de rekening van een andere persoon. De persoon op wiens rekening het bedrag wordt gestort, heeft de rol van geld-ezel en moet dus, tegen een vergoeding het geld naar de criminelen overmaken. De laatste twee maanden heeft de politie een verhoogde activiteit gemerkt van criminelen die proberen via phishing geld te stelen van de rekening, van niets vermoedende bankrekeninghouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.