Geerlings-Simons noemt terugroepwet ‘ongrondwettelijk’

Melkcentrale ontkomt niet aan prijsverhoging
januari 22, 2016
Anthony Caram legt vinger op expansionistisch beleid
januari 22, 2016
Show all

Geerlings-Simons noemt terugroepwet ‘ongrondwettelijk’

Dat de Terugroepwet niet voldoet, is weleens door politici gesteld. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ging een stapje verder door te stellen dat die wet ‘ongrondwettelijk’ is. “Ja, het is ongrondwettelijk door de manier waarop het in uitvoering is gegaan”, lichtte Geerlings-Simons toe op een persconferentie.

De wet zit volgens de voorzitter technisch ‘erg slecht’ in elkaar en is dringend aan een grondige wijziging toe. Op vragen van journalisten verduidelijkt ze wel dat zij geen andere keus heeft dan de Terugroepwet in de huidige vorm te erkennen net als alle andere wetten. “Hoe slecht die wet ook is, het blijft een wet. De Nationale Assemblee is niet bevoegd om een wet niet te erkennen. Ook de rechterlijke macht en de president niet.”

Een belangrijk mankement van de wet is volgens haar het gegeven dat er geen instantie in de wet wordt genoemd die de rechtmatigheid van de terugroeping beoordeelt. Dit is volgens Simons niet correct omdat volksvertegenwoordigers die teruggeroepen zijn hierdoor nergens anders terecht kunnen dan bij de rechter. En de gang naar de rechter voor zaken die betrekking hebben op politieke problemen in DNA stuit Geerlings-Simons tegen de borst. Ze ontkent overigens dat de terugroepkwestie van PL-dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan de reden is dat er in de afgelopen weken geen DNA-vergaderingen zijn gehouden. DWT

Comments are closed.