Geduld personeel Diakonessenhuis raakt op

DRUGSRAAD WORDT GEDREVEN DOOR NAASTENLIEFDE
juni 21, 2016
SZF WEERLEGT AANTIJGINGEN OVER BASISZORGVERZEKERING
juni 21, 2016
Show all

Geduld personeel Diakonessenhuis raakt op

De directie van het Diakonessenhuis krijgt tot eind augustus de ruimte om haar financiële problemen op te lossen en de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te starten. Het lukt de directie niet om de salarissen van haar personeel op de afgesproken datum uit te betalen. Het personeel heeft al bijna een jaar geen correctie op het loon gehad.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao moesten eind vorig jaar zijn begonnen. De directie had toen om uitstel gevraagd, omdat de ziekeninstelling in financiële problemen verkeerde. Daar is niets aan veranderd. Diakonessenhuis heeft nog tegoeden lopen bij verzekeraar Self Reliance. Ziekenhuizen kwamen in problemen nadat de regering in 2013 de basiszorgverzekering introduceerde en de wet voor de tussengroep op 9 oktober 2014. De ziekeninstellingen krijgen hun gelden van enkele verzekeringsmaatschappijen, maar ondanks een overeenkomst om binnen 90 dagen na indiening de garantie brieven te betalen, loopt het stroef. Vaak genoeg worden de garantiebrieven pas na negen maanden afgegeven, schrijft de vakcentrale C-47, waar de bond van personeel van het Diakonessenhuis bij is aangesloten.

De tarieven zijn ver beneden de kostprijs en het voorstel om de ligdagtarieven aan te passen, is nog niet ingewilligd. Zo blijft de ziekeninstelling in een vicieuze cirkel en is het elke maand weer een horde om de salarissen bij elkaar te krijgen. Onder het personeel ontstaat er beroering. Hij stelt dat door de verhoogde prijzen van goederen en diensten hij niet meer uitkomt met zijn sterk geërodeerd loon. De bond zegt dat hij niet kan garanderen dat de werkzaamheden na eind augustus voortgang vinden. Tijdens een ‘bewogen’ algemene ledenvergadering van de bond, is het ultimatum gesteld dat de cao-onderhandelingen uiterlijk eind augustus moeten beginnen. Starnws

Comments are closed.