Gebrek aan middelen voor moeder-kindzorg in Suriname

DNA kan niet vergaderen in nieuw pand
januari 23, 2023
SLM voert eerste regionale vlucht uit
januari 23, 2023
Show all

Gebrek aan middelen voor moeder-kindzorg in Suriname

Er is veelal een gebrek aan middelen voor een optimale moeder-kindzorg in het land. Door middel van improvisatie kunnen met name de verloskundigen het werk ook voortzetten, zei verloskundige Mayra Simons tijdens het Opo Yari-seminar van de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondre Mama (SAGK). Het seminar had de titel: “Traditionele zorg ouders en kind, goed voor lichaam en geest.” Op de vraag hoe ons land staat in het proces van thuisbevallingen zegt Simons daar geen voorstander van te zijn, omdat de medische infrastructuur het niet bepaald toelaat. 

De verloskundige deed aan het eind van haar presentatie een oproep om na de bevalling ook voor de moeder te zorgen. Daardoor kan een postnatale depressie voorkomen worden. Moeders zijn vaak geneigd eerst en bovenal naar de baby te kijken en die te verzorgen, pas daarna naar zichzelf.

Verloskundige Mayra Simons, tijdens het Opo Yari-seminar van Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondre Mama. Deze organisatie zet zich sedert haar oprichting in 2020 in om een concept kaderwet op de parlementaire agenda te krijgen. De wet moet leiden tot een wettelijke erkenning en de regulering van de alternatieve en complementaire geneeswijzen in Suriname.

Comments are closed.