Gajadien: Rijstboeren benadeeld in PetroCaribe deal

Achterstallige subsidie dwingt adek tot bezuiniging
november 6, 2015
Cycloon eist levens in Jemen 
november 6, 2015
Show all

Gajadien: Rijstboeren benadeeld in PetroCaribe deal

VHP Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat rijstboeren benadeeld worden in de PetroCaribe deal tussen Suriname en Venezuela. De exportonderneming Jubosa strijkt volgens hem USD 65 op per ton rijst. Voor de eerste leveringsovereenkomst zal dit bedrijf voor de te exporteren witte rijst bijkans 1,2 miljoen USD verdienen, deelt Gajadien mee.

Op deze manier worden de rijstboeren in hun rechtvaardige strijd ter behoud van de sector niet ondersteund.  Jubosa is in beeld gekomen toen Winston Lackin minister van Buitenlandse Zaken was. Zijn broer is de directeur van deze onderneming en kreeg het leveringscontract. “De rijstboeren worden uitgebuit tegen de geest van wat beoogd wordt met de PetroCaribe overeenkomst die gericht is op bevordering van de sociaaleconomische ontwikkeling van de lid landen en hun volkeren,” zegt Gajadien.

De verwerkers krijgen uit deze leveringsovereenkomst een prijs van USD 550 per ton witte rijst. Volgens hun eigen opgave zouden de boeren algauw een prijs tussen de SRD 60 en 65 betaald kunnen worden. De boeren krijgen rond de SRD 35 per baal padie.

Gajadien geeft aan dat zijn fractie de komende week aandacht van de regering zal vragen, omdat dringend actie nodig is vanuit de regering om de boeren uit deze nijpende situatie te halen. Gajadien vindt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij die juist op een correcte manier in deze situatie zou moeten bemiddelen, juist onregelmatigheden bevordert als het gaat om inputs voor deze sector. Deze zaken zullen door de VHP fractie aan de orde gesteld worden, kondigt Gajadien aan.

 

 

 

1 Comment

  1. Sander Emanuels schreef:

    Deze regering werkt………..en het werkt… :/