Franse autoriteiten betreuren dispensatie aan skalian-houders

Sportverslagen – 18 juni 2020
juni 18, 2020
Suriname noteert 8e COVID-19 dode
juni 19, 2020
Show all

Franse autoriteiten betreuren dispensatie aan skalian-houders

Werken op skalians brengt ongecontroleerde COVID-19 verspreiding met zich mee

De Franse ambassade betreurt het dat het Nationaal COVID-19 Management Team het werk van skalians kwalificeert als essentieel. Het feit dat een groot aantal mensen bij deze activiteiten betrokken is, zou volgens de Fransen juist een mogelijke bron van spreiding van COVID-19 aan beide kanten van het stroomgebied van de rivier, teweegbrengen.

Tijdens de woensdag gehouden COVID-19 persbriefing verklaarde majoor Gwendoline Babel, OD van DNV, dat tijdens deze totale lockdown de economische activiteit van de “bedrijven die essentieel zijn, zo ook de activiteiten van de skalians op de Marowijnerivier, niet zijn stopgezet.”

In een verklaring herinneren de Franse autoriteiten Suriname, in het bijzonder de minister van Natuurlijk Hulpbronnen, eraan dat beide landen zijn overeengekomen om skalians geen nieuwe vergunningen en verlenging te geven om te opereren op de Marowijnerivier.

De Fransen verzoeken de autoriteiten hier, om zich te houden aan dit besluit. Deze verbintenis moet ertoe leiden dat de Marowijnerivier in 2021 bevrijd is van de goudactiviteiten die volop worden ontplooid. In de verklaring zegt de Franse ambassade verder dat zij er niet aan twijfelt dat de nieuwe regering deze toezegging die in overeenstemming is met de wet, zal respecteren “voor een rivier die we delen, aangezien deze activiteit schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid van de inwoners.”

De Franse ambassade stuurt een verzoek naar de minister van Buitenlandse Zaken om zich te houden aan het besluit om de goudactiviteiten te verbieden gedurende de COVID-19 pandemie zodat er geen verdere verspreiding plaatsvindt.

Comments are closed.