Forse vervoerstoelagen kabinet ‘smakeloos’ voor DNA

12 jaar geëist tegen Hoefdraad
februari 5, 2021
Regering laat 36 miljoen munten drukken om schaarste op te vangen
februari 5, 2021
Show all

Forse vervoerstoelagen kabinet ‘smakeloos’ voor DNA

Afkeurenswaardig wanneer regering Santokhi juist praat over besparing

Er is met veel afkeuring gereageerd op de missives waarin de vervoerstoelagen voor het kabinetsleven met maar liefst 500 procent zijn verhoogd. Het commentaar is dan ook niet uitgebleven in De Nationale Assemblee. Oppositie én coalitie vinden de verhoging ‘smakeloos’: ministers krijgen nu meer dan 15 duizend SRD aan vervoerstoelage. Volgens het parlement is dit een verkeerd teken naar de samenleving toe, wanneer de regering Santokhi/Brunswijk juist de mond vol heeft van besparing. Dit riekt naar zelfbevoordeling.

De regering gaat ervan uit dat het om een besparing daar momenteel gebruik gemaakt wordt van huurauto’s die de staat ruim 200 USD per dag kosten, aangezien er geen dienstauto’s beschikbaar zijn. Leden uit het vorig kabinet zouden na hun ambtstermijn tal van ministeriële dienstswagens onder gunstige voorwaarden hebben weggekocht. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken zegt dat het niet zo is dat alle huidige ministers gebruik maken van de nieuwe regeling; volgens hem gaat om slechts vier van hen.

Uit documenten blijkt dat de transporttoelage voor bewindslieden per december 2020 is verhoogd. Waren de bedragen per augustus nog: SRD 400 (president), 335 (vicepresident), 275 (ministers) en 220 (onderminister) per dag, nu is het 750 (president), 625 (vicepresident), 515 (ministers) en 375 (onderministers). Assembleeleden vinden dat de maatregel teruggedraaid moet worden. Het voornemen was ook om de brandstof- en vervoerstoelage voor assembleeleden op te trekken naar SRD 1.200 per maand. Uit solidariteit naar het volk toe is hiervan afgezien. Parlementariërs uit bijvoorbeeld de districten krijgen per bijgewoonde vergadering SRD 180 als brandstofcompensatie.

Comments are closed.