Forse verliezen op beurzen wereldwijd

Feyenoord Rotterdam, Frans-Guyana en Suriname spelen U-15 toernooi
augustus 21, 2015
Thaise politie op zoek naar vrouw in zwart
augustus 21, 2015
Show all

Forse verliezen op beurzen wereldwijd

De Europese beurzen hebben ook donderdag vooral in de min gestaan. De AEX sloot voor de tweede dag op een rij met verlies. De Amsterdamse beurs zakte met 2,2 procent en komt daarmee onder de 460 punten.  Ook op de beurzen in Frankfurt en Parijs was het een weinig rooskleurige handelsdag. De Franse Cac40 noteerde 2 procent lager, de Duitse Dax verloor 2,3 procent. Ook in Amerika overheerste het pessimisme, de beurzen openden daar met verlies.

Beleggers maken zich zorgen over de economische ontwikkelingen, vooral over de haperende Chinese economie. Die groeit minder hard en het land devalueerde twee weken geleden zijn munt met twee procent. Beleggers vrezen dat ook de wereldeconomie gaat haperen.

“Ik verwacht dat dit iets meer is dan een korte dip. Je ziet dat aan veel indicatoren, zoals dalende grondstofprijzen en een lage olieprijs. Dat kan ervoor zorgen dat er straks misschien minder economische groei is”, legt een beursanalist uit.

De grondstofprijzen staan al een tijd onder druk. Een vat Amerikaanse olie kost nu nog maar 41 dollar. De president van Kazachstan waarschuwde donderdag dat zijn land moeilijke tijden voor de boeg heeft. Het land is grotendeels afhankelijk van zijn olieproductie en loopt door de lage olieprijs veel inkomsten mis.

 

“De roodgekleurde beurzen zeggen iets over de economische groei wereldwijd. En op de AEX staan veel wereldwijde fondsen genoteerd”, zegt de beursanalist. “Daar kunnen we uitkomen, mits we niet teveel tegenwind krijgen van andere belangrijke markten. Want ook in Turkije, Rusland en Brazilië is het onrustig. Dat moet niet te lang duren.”

 

Ook in Suriname kondigde president Desi Bouterse kortgeleden bezuinigingen en inkomstenverhogende maatregelen aan. Dit mede onder invloed van de dalende grondstofprijzen aardolie, goud en aluinaarde, belangrijk voor de Surinaamse economie.

 

Comments are closed.