Formele erkenning grondenrechten Inheemse en Tribale volken in stappenplan vervat

Nederlandse stichting bekijkt remigratiemogelijkheden
mei 17, 2019
SPWE maakt doorstart
mei 17, 2019
Show all

Formele erkenning grondenrechten Inheemse en Tribale volken in stappenplan vervat

Het ‘Managementteam Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’ en het traditioneel gezag hielden onlangs een kennismakingbijeenkomst in het Congreshal. Het managementteam heeft als doel, oplossingen te brengen in het grondenrechtenvraagstuk van de Inheemse en Tribale volken en staat onder leiding van Wensley Misiedjan. Tijdens de bijeenkomst werd het stappenplan om te komen tot formele erkenning van de grondenrechten van deze volkeren gepresenteerd. Het plan is onderdeel van het Grondenrechtendocument die in 2018 door het staatshoofd werd ondertekend. Het managementteam is in drie commissies onderverdeeld. De Commissie Wetvoorstellen is belast met het ontwikkelen van wetsvoorstellen gericht op het waarborgen van de algemene grondenrechten van de Inheemse en Tribale volkeren. Belast met het in kaart brengen van de leef- en woongebieden in het binnenland is de Commissie Demarcatie, terwijl de Commissie Bewustwording is belast met de voorlichting naar de gemeenschap toe. Volgens Edgar Dikan, de minister van Regionale Ontwikkeling, werken de commissies afzonderlijk.

De voorzitter van de Bewustwordingscommissie, Louis Alfaisie, zegt dat deze commissie gedurende het gehele traject de activiteiten van de twee andere commissies zoveel mogelijk zal delen met de gemeenschap. Dit middels voorlichtingsprogramma’s en persberichten.

De voorzitter van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname (VIDS), Theo Jubithana, zegt aan journalisten, het een goede zaak te vinden dat er stappen worden ondernomen om het grondenrechtenvraagstuk aan te pakken.

U hoorde de voorzitter van de Vereniging van Dorpshoofden in Suriname, Theo Jubithana en daarvoor de voorzitter van de Bewustwordingscommissie, Louis Alfaisie, tijdens de presentatie van het stappenplan. Het is de bedoeling dat er medio september wetsvoorstellen worden aangeboden aan De Nationale Assemblee.

Comments are closed.