Feydrasi houdt 21ste herdenking Haïti Remembrance Day

Vandaag In Het Verleden – 25 augustus 2021
augustus 25, 2021
Actie bij Telesur voor twee weken opgeschort
augustus 25, 2021
Show all

Feydrasi houdt 21ste herdenking Haïti Remembrance Day

De Feydrasi Fu Afrikan Srananaman heeft dinsdag Haïti ’s Remembrance Day herdacht. Dit gebeurde voor de 21ste keer in Suriname. De organisatie schenkt aandacht aan deze dag, want het is belangrijk om de geschiedenis te kennen, ter voorkoming dat dezelfde fouten erin worden herhaald. Voorzitter Iwan Wijngaarde vindt het jammer dat er vanuit de samenleving weinig respect komt voor hen die hebben geleden tijdens de slavernij, gezien de opkomst bij sommige herdenkingsdagen. 

Wijngaarde zegt dat de natuurrampen die in Haïti gebeuren, naar zijn mening, niets te maken hebben met de voodoorituelen en –gebruiken, waarmee het veelvuldig wordt geassocieerd. Volgens hem treffen rampen het land, daar de grond door de tijd heen niet op een correcte wijze is gebruikt. 

Voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Iwan Wijngaarde, bij de herdenking dinsdag van de Haïti Remembrance Day 1791 in Suriname. De nacht van 22 op 23 augustus in 1791 was in Haïti de start van een bloedige slavenopstand, onder leiding van François Dominique Toussaint Louverture. Het vormde de aanzet van de afschaffing van de Trans-Atlantische slavenhandel; eerst op het eiland en daarna de rest van wereld. Bij Kwakoe, waar de activiteit werd gehouden, werd er een kulturu begi gehouden en vond er een kranslegging plaats. De International Day for the Remembrance of the Slave Trade and it’s Abolition, zoals het officieel heet, wordt sinds 2000 herdacht.

Comments are closed.