Felle discussies in DNA over vonnis president Bouterse

Dagbladen overzicht – 20 december 2019
december 20, 2019
Rein Rier Orkest in Grote Stadskerk
december 20, 2019
Show all

Felle discussies in DNA over vonnis president Bouterse

De Nationale Assemblee is gisteren voor het eerst weer in plenaire vergadering bijeen geweest, vanaf het vonnis tegen president Desi Bouterse dat op 29 november is uitgesproken door de Krijgsraad. Een staatshoofd dat opgescheept zit met een vonnis is een serieuze zaak, dus is door het parlement een verklaring van de regering gevraagd. Die verklaring is gisteren naar het parlement opgestuurd, waarin gesteld wordt dat het vonnis geen rechtsgevolgen heeft, omdat Bouterse in verzet is gegaan. Aangezien hij weer de status van verdachte heeft, vindt DNA-voorzitter Jenny Geerlings-Simons het niet passend om over een lopende zaak te discussieren:

De oppositie vindt het standpunt van Simons zeer selectief, aangezien er in het verleden niet alleen is gesproken, maar ook is ingegrepen in lopende zaken bij de rechterlijke macht.

Zo werd de amnestiewet gewijzigd terwijl het decemberstrafproces nog in behandeling was.

Ook is de terugroepwet gewijzigd om opstandige PL-parlementariërs, die zijn overgestapt naar de coalitie, te beschermen terwijl er een vordering tegen hen was ingediend:

De regering stelt dat de brief over de status van president Bouterse misleidend is. Dit zorgde gisteren voor felle discussies in DNA:

Vice president Ashwin Adhin, in reactie op vragen van parlementariers over het vonnis van president Desi Bouterse. DNA was gisteren in plenaire vergadering bijeen; het ging er op sommige momenten nogal rumoerig aan toe.

Comments are closed.