FARC blijft zich aan vredesakkoord houden ondanks uitslag referendum

Obama haalt bakzeil bij Hof over immigratieplan
oktober 4, 2016
Orkaan Matthew bereikt Haïti
oktober 4, 2016
Show all

FARC blijft zich aan vredesakkoord houden ondanks uitslag referendum

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC zegt zich aan de wapenstilstand te houden ondanks de negatieve uitkomst van het referendum over het vredesakkoord.

De rebellenbeweging schrijft in een verklaring dat vrede in Colombia een “constitutioneel recht” is en een “plicht die moet zegevieren boven haat en geweld”. Daarom roepen ze sociale en politieke bewegingen op het vredesakkoord te steunen.

FARC schrijft daarnaast vertrouwen te hebben in het akkoord. “De gevoelens van degenen die dit verdrag willen saboteren zullen nooit zo krachtig zijn als de gevoelens van harmonie, betrokkenheid en sociale gerechtigheid.” Een krappe meerderheid van de Colombianen heeft tegen het vredesakkoord tussen de regering en rebellenbeweging FARC gestemd. Van de Colombianen die naar de stembus zijn gegaan, heeft 50,23 procent van de stemmers tegen het akkoord gestemd. Het verschil tussen het ‘ja’-kamp en het ‘nee’-kamp is minder dan 63.000 stemmen van ongeveer dertien miljoen stemmen in totaal. Met een opkomst van ongeveer 37 procent is het referendum geldig. Bij het definitieve akkoord zou de rebellengroep zich mogen ontbinden en verdergaan als politieke partij in het land. Er zijn op dit moment nog zevenduizend rebellen aangesloten bij de FARC. De onderhandelingen voor het vredesakkoord hebben vier jaar geduurd en werden gedaan in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Comments are closed.