Europa en Turkije bereiken principeakkoord over migratie

Sport 08 maart
maart 8, 2016
Today In Pop History  
maart 8, 2016
Show all

Europa en Turkije bereiken principeakkoord over migratie

De Europese Unie en Turkije hebben nieuwe afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis. Het gaat om een principeakkoord. Op een al geplande top eind volgende week staat het onderwerp weer op de agenda. Een woordvoerder van EU-president Donald Tusk liet via Twitter weten dat er “overeenkomst is over een verklaring”. Een belangrijke adviseur voor de Europese Commissie liet weten dat er sprake was van een “doorbraak” met Turkije.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na de top dat de EU-leiders de “belangrijkste punten” van de plannen van Turkije ondersteunen. De Luxemburgse premier Xavier Bettel zei na afloop dat Tusk komende week de voorstellen samen met de Turken verder zal uitwerken.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu wil dat Europese landen geregistreerde en erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen hervestigen. Turkije is dan onder meer bereid om alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen. Of deze ‘1-op-1’-uitwisseling niet in strijd is met Europese (mensen)rechten is de grote vraag.

Comments are closed.