EU en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over eerste voorwaarden Brexit

‘Pence niet welkom in Palestijns gebied na besluit VS over Jeruzalem’
december 8, 2017
Info 10 – Egidu – 7 december 2017
december 8, 2017
Show all

EU en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over eerste voorwaarden Brexit

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vannacht een akkoord bereikt over de voorwaarden voor de volgende fase van de Brexit. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK.

De Britse premier Theresa May en de Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker maakten de overeenkomst in Brussel, op een gezamenlijke persconferentie, bekend. Volgens Juncker is het nu tijd voor de “tweede fase van de Brexit-onderhandelingen”. Wel zei Juncker dat de onderhandelingen nog steeds grote uitdagingen met zich meebrengen voor de toekomst en dat het een compromis betreft. Hij zegt echter voldoende vertrouwen te hebben gekregen van premier May dat de Britten achter dit akkoord staan. Volgens May was het een proces van geven en nemen om te komen tot een eerste akkoord. Ze zei gelukkig te zijn dat de Britten verder kunnen spreken met de EU over een gezamenlijke toekomst. Het akkoord dat de Britten en de EU hebben gesloten gaat over de drie belangrijkste voorwaarden die er waren om in de toekomst verder te praten over samenwerking tussen de EU en de Britten. Deze drie voorwaarden gaan over de financiën, de rechten van burgers en de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De Britten en de EU zijn nu overeengekomen dat er vrij verkeer van personen mogelijk blijft en dat de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk aanspraak kunnen maken op EU-rechten in het land.

Ook zal het Europees Hof van Justitie kunnen oordelen in zaken die gaan over EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. De voorzitter van de Europese Unie, Donald Tusk, laat in een reactie tevreden te zijn met het resultaat tot dusver. Volgende week zal op een tweedaagse top in Brussel moeten worden besloten of de EU-landen het eens zijn met het door Juncker en May gesloten akkoord.

Comments are closed.