ETNEL VREEST MEER WERKLOOSHEID DOOR WETGEVING UITZENDBUREAUS

Spelers Kameroen in eigen land groots onthaald na winst op Afrika Cup
februari 7, 2017
‘Hoge leider al-Qaeda doelwit van Amerikaanse helikopteraanval Jemen’
februari 7, 2017
Show all

ETNEL VREEST MEER WERKLOOSHEID DOOR WETGEVING UITZENDBUREAUS

Patricia Etnel van de NPS vreest dat introductie van de wet om uitzendbureaus te reguleren en contractarbeiders beter te beschermen, funest kan zijn voor Surinaamse arbeiders. Een van de bepalingen in de wet is dat contractanten worden geacht in loondienst te zijn van het desbetreffend uitzendbedrijf, en niet zonder meer ontslagen kunnen worden wanneer hun diensten niet meer nodig zijn.

Deze bepaling zal er volgens Etnel voor zorgen dat arbeidskrachten in het buitenland aangetrokken zullen worden om de werkplekken van Surinamers in te nemen. Etnel uitte haar zorg maandag tijdens de openbare vergadering van de commissie van rapporteurs die zich samen met de minister van Arbeid over het wetsontwerp heeft gebogen.

Het assembleelid vraagt zich af of met deze wet niet juist meer problemen op de lokale arbeidsmarkt zullen worden gecreëerd. “Want de Surinamer kan al geen werk vinden. Met deze wet zullen we ervoor zorgen dat de Surinamer absoluut geen werk meer vindt.”

Commissielid Roché Hopkinson (NDP) ziet de zaak echter niet zo somber in als zijn NPS-collega. Hij voerde aan dat onder andere in de overeenkomst die de regering heeft gesloten met multinational Newmont, expliciet is opgenomen dat arbeidskrachten die lokaal aanwezig zijn, niet uit het buitenland gehaald mogen worden. De regering heeft volgens hem zo geanticipeerd op eventuele toekomstige acties van multinationals om arbeidsplaatsen voor Surinaamse krachten te garanderen.

André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, ziet evenals Hopkinson ook geen beren op de weg met de nieuwe wet. Hij merkte op dat de commissie intensief overleg heeft gevoerd met betrokkenen in de uitzendbranche en met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Comments are closed.