Essed en Kanhai lijnrecht tegenover elkaar na repliek OM

Commissievoorzitter Sardjoe beantwoordt geen vragen over ALCOA-kwestie
augustus 1, 2018
Nieuwe impulsen in strijd hiv-besmetting
augustus 1, 2018
Show all

Essed en Kanhai lijnrecht tegenover elkaar na repliek OM

8-decemberstrafproces richting eindfase

 

Advocaten Hugo Essed, vertegenwoordiger van de nabestaanden en Irvin Kanhai, raadsman van onder andere hoofdverdachte Desi Bouterse, hebben ieder een eigen interpretatie over de repliek van het OM. Maandag reageerde auditeur-militair Roy Elgin in de burgerkamer op het pleidooi van de advocaten van de verdachten in het proces. Elgin handhaafde zijn eis van twintig jaar voor Desi Bouterse en Etienne Boerenveen. Ook zijn eis voor vrijspraak in de zaak tegen Jimmy Stolk wijzigde niet. Na afloop stelde Essed tegenover radio ABC dat Elgin korte metten had gemaakt met het verhaal van een tegencoup.

Irvin Kanhai vond echter dat met de repliek van het OM nu vaststaat dat de slachtoffers wel degelijk bezig waren met een machtsovername. Tot die conclusie komt hij, omdat Elgin in zijn repliek dat niet heeft ontkend.

Ook op twee andere punten vindt Kanhai dat de verdediging sterke argumenten heeft, omdat de auditeur-militair daar in zijn repliek niet op is ingegaan. Het gaat om standpunt van de verdediging dat er al vonnis is gewezen in de zaak met de schorsing van het proces en dat de amnestiewet van toepassing is.

Het OM reageerde ook op het argument van de raadsman van Etienne Boerenveen, dat de redelijke termijn in de zaak is overschreden. Essed legde na afloop uit dat het OM heeft toegegeven dat het proces lang duurt, maar dat er daar voldoende redenen voor zijn.

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, en daarvoor Irvin Kanhai, die onder andere hoofdverdachte Desi Bouterse verdedigt, na afloop van de zitting maandag tegenover radio ABC. De advocaten krijgen op 29 oktober de gelegenheid te reageren op het OM. Op die dag krijgen de verdachten ook het laatste woord. In de militaire kamer houdt Roy Elgin op 12 oktober zijn repliek.

Comments are closed.