Erwin de Vries 85: Ultieme waardering is een eigen museum

Telesur komt met app voor wereldwijd bellen naar Suriname
december 22, 2014
47 gevangenen komen onder streng toezicht vervroegd vrij
december 22, 2014
Show all

Erwin de Vries 85: Ultieme waardering is een eigen museum

De kunstenaar Erwin de Vries heeft zijn 85ste verjaardag gisteren, ingeluid met een solo-expositie. Zaterdagavond, heeft hij zijn owru yari gevierd met de opening van zijn driedaagse expositie, in De Hal. “Ik laat het aan Suriname over om te beslissen wat het met mijn honderden werken verder wil doen”, zegt De Vries aan Starnieuws.

“Wie mijn topwerken, zoals de vele monumenten wil zien, moet maar naar het buitenland. In de grote parken of internationale musea. Men beseft in Suriname niet wat ik waard ben en met welke grote kunstenaars in de wereld ik heb geëxposeerd.” De ultieme waardering en erkenning die Suriname hem kan geven, is een eigen museum. “Straks ben ik dood, wat gebeurd er dan met mijn werk? Aan wie moet ik ze schenken, om waar te komen staan?” Ook de opdracht voor het maken van een vrij monument/beeld dat in Suriname wordt geplaatst ziet hij graag als een dank-je-wel vanuit de Surinaamse Staat.

De opening bestond uit videoboodschappen van onder andere Wim Pyber, directeur Rijksmuseum Amsterdam en Rudi Fuchs, ex-directeur Stedelijk Museum Amsterdam. De Surinaamse kunstenaar Miguel Keerveld vertelde hoe De Vries hem inspireert en zijn rolfiguur is. Ex-gedetineerde Harvey Baungaart, vertelde over zijn drugsverslaving en hoe De Vries hem enkele jaren geleden heeft aangesproken bij ’T Vat. “Hij is mijn vader. Niemand geloofde in mij, maar hij sprak me aan en raadde mij aan om mijn talenten te gebruiken. Vandaag de dag ben ik clean en doe ik aan kunst. Hij is eigenlijk de Godfather van de kunstenaars in Suriname.”

Ook de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS) heeft op een kunstzinnige wijze ode gebracht aan De Vries. Kunstenaars, hun kinderen en dochters van De Vries verschenen beschilderd in bodypaints, gewikkeld in 8,5 m doek met namaak De Vries schilderijen en als drager van De Vries zijn werken.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.