Elias: Bijdrage raffinaderij 100 miljoen USD bij optimaal draaien

Monetaire reserve fiks opgeschroefd naar bijkans 600 miljoen US$
mei 18, 2015
NDP wil handvest voor mensen met een beperking
mei 18, 2015
Show all

Elias: Bijdrage raffinaderij 100 miljoen USD bij optimaal draaien

Als de prijzen van de verschillende olieproducten zo blijven als ze nu zijn, zal Staatsolie het eerste jaar ongeveer tachtig miljoen US Dollar verdienen, met de verkoop van olie en gasoline uit de nieuwe raffinaderij. Zodra de raffinaderij optimaal draait, zullen de verdiensten rond de honderd miljoen US Dollar per jaar liggen. Dat is de overtuiging van Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie.

Elias reageert op uitspraken van Hakrinbank-directeur Jim Bousaid, die zondag in het ABC-programma Welingelichte kringen zei, dat die prognose veel te rooskleurig is. “Ik denk eerder dat het op 50 miljoen US Dollar uitkomt. Ze hebben nu ook opstartproblemen. Ook zijn de vooruitzichten voor de olieprijs helemaal niet zo goed als gezegd wordt”, zo zei Bousaid.

Elias die het niet eens met de bankdirecteur, ontkent dat de Staatsolie raffinaderij opstartproblemen kent. Maar een raffinaderij is geen auto die je start en waarmee je direct wegrijdt. We draaien nog niet optimaal en zo efficiënt als mogelijk. Dat zal pas in 2017 zijn als we kunnen draaien zonder de hulp van buitenlandse krachten. Die hebben we nu nog nodig en die zijn duur. Dus dat beïnvloedt het resultaat”, legt Elias uit.

Wat betreft de toekomstige olieprijs betreft, is Elias in tegenstelling tot Bousaid, optimistisch gestemd. Elias baseert zich daarbij op de prognoses van gerenommeerde internationale deskundigen, die alle internationale ontwikkelingen meenemen in hun voorspelling. “De olieprijs ligt nu alweer op 60 US Dollar per vat. Voor volgend jaar is de verwachting dat het tussen de 60 en 70 US Dollar zal worden, om daarna verder omhoog te gaan. Maar 100 US Dollar per vat zal het niet weer worden”, aldus Elias.

1 Comment

  1. Sander Emanuels schreef:

    Wat bedoelt hij met “verdienen”, omzetten of schoon overhouden na de onkosten en kapitaallasten i.v.m. al die leningen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.