Eis doodstraf tegen arts Bin Laden

Tjin –A-Tsoi : Niet benoemen financien minister onbehoorlijk bestuur
november 22, 2013
RO minister Betterson bereidt te praten met actievoerders Albina
november 22, 2013
Show all

Eis doodstraf tegen arts Bin Laden

In Pakistan is de doodstraf geëist tegen de arts Shakil Afridi, die de CIA hielp bij het vinden van Osama bin Laden. De eis zal de betrekkingen met de VS vermoedelijk op een nieuw dieptepunt brengen, want daar wordt Afridi als een held beschouwd. De arts werd gearresteerd na de actie van Amerikaanse commando’s in mei 2011, waarbij Osama bin Laden om het leven werd gebracht.

Afridi werd vorig jaar tot 33 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens lidmaatschap van de terreurgroep Lashkar-e-Islam; hij ontkent dat lidmaatschap. Pakistan schrapte later het vonnis wegens procedurele fouten en gelastte een nieuw proces. De doodstraf wordt nu geëist voor de dood van een patiënt van Afridi, zes jaar geleden. De moeder van die patiënt klaagde de arts aan. Ze zegt dat haar zoon stierf na een operatie die Afridi uitvoerde, terwijl hij helemaal geen chirurg was.

Het proces wordt gehouden in het grensgebied met Afghanistan, waar niet de Pakistaanse wet maar stammenwetten gelden. Pakistan is op het proces vertegenwoordigd door een politieke functionaris. Afridi hielp de CIA bij de zoektocht naar Bin Laden door in de plaats Abbottabad en omgeving een vaccinatieprogramma op te zetten. De geheime dienst wilde DNA-materiaal van inwoners verzamelen. Dat vaccinatieprogramma werd overigens niet uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.